Un grup de 25 de persoane este cercetat de DIICOT Constanta pentru infractiuni informatice si operatiuni frauduloase cu instrumente de plata electronica. Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, acestia sunt invinuiti pentru falsificarea unor pagini Web ale Bank of America si ale altor institutii bancare, pentru operatiuni financiare frauduloase, introducerea si modificarea, fara drept, de date informatice si spalare de bani.

Un comunicat DIICOT informeaza ca, din octombrie 2009, grupul a realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America si altor institutii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, catre diferiti utilizatori, clienti ai institutiilor financiare vizate. Aceste pagini contineau un avertisment nereal, respectiv o instiintare falsa cu privire la anularea ori restrictionarea accesului clientului la contul lui bancar, cerandu-le clientilor sa urmeze un link si sa completeze un formular cu toate datele cerute (de exemplu: nume, data nasterii, adresa de domiciliu, numar de telefon, SSN, numar card, data expirarii, CVV, codul PIN, etc.).

Dupa validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresa de e-mail creata special in acest scop. Informatiile si datele confidentiale ale clientilor astfel colectate au fost utilizate pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul Western Union, din conturi de card apartinand unor cetateni straini.

Cei 25 au introdus in sistemele informatice, utilizate pentru realizarea operatiunilor de plata online, ale sistemului Western Union, date informatice necorespunzatoare adevarului, rezultand transferuri financiare din conturile aferente unor instrumente de plata electronica apartinand unor cetateni americani, cu utilizarea datelor acestora de identificare si ale cardurilor lor, urmate de incasarea sumelor de bani care proveneau din transferuri frauduloase realizate de catre acestia, de la ghiseele Western Union din municipiul Constanta, Viena – Austria, Munchen – Germania si Praga – Cehia, de catre diferite persoane, se mai arata in comunicat.

De asemenea, acestia au transmis altor persoane care desfasurau acelasi gen de activitate infractionala datele complete de identitate ale unor persoane din strainatate, precum si datele cardurilor acestor persoane (numarul cardului, banca emitenta, PIN-ul si disponibilul contului) pentru a fi folosite in vederea efectuarii de operatiuni frauduloase.

Pe 10 mai 2010, au fost efectuate 36 de perchezitii domiciliare, din care 2 pe raza municipiului Bucuresti, 32 in judetul Constanta si 2 in judetul Harghita, si au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice. Actiunea a fost realizata cu suportul ofiterilor Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.