Sa vedem ce efecte au masurile spuse de Presedintele Basescu. Veniturile bugetarilor sunt 9 procente din PIB. Ajutoarele sociale si pensiile sunt 12 procente. Avem, la un calcul sumar, de contabil care gandeste intr-un pas, o scadere a cheltuielilor bugetare de 0,25x9+0,15x12=4,05 pe intregul an, pe cele 7 luni ramase, 2,3625 procente din PIB, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Sa facem acum pasul doi. Din cele 15 procente scazute de la pensii si programe sociale Statul colecta 19 procente TVA ca nu ne inchipuim ca faceau beneficiarii depozite din ele. Adica din cele 1,8 procente anual "economisite" Statul nu face de fapt decat o economie de 1.458 procente anual si pe cele 7 luni ramase de 0.8505 procente.

Sa trecem la salarii. Si sa nu uitam ca Statul e angajator. Asadar, la 1 leu care ajunge in mana cetateanului 0,75 lei se duc sub forma de taxe si impozite la buget. Deci din cele 9 procente care reprezinta anvelopa bugetara 5,15 ajung la salariati, restul de 3,85 se duc inapoi in buget.

Reducerea cu 25 de procente conduce la "cresterea" veniturilor cu 2,25 pe an si cu o scadere de 0,9625 adica un plus de 1,2875, pe 7 luni cu 0,751 procente.

Cat din cele 5,15 procente ajung pe bunuri si servicii? Sa zicem ca avem o rata de economisire de 10 procente, pe 90 de procente se plateste TVA. Consumul nu se poate prabusi cu 25 de procente, daca se cheama consum, o sa scada economiile in primul rand dar la hrana si utilitati nu se prea poate umbla. Cred ca se poate considera rezonabila o scadere cu 15 procente. Deci o scadere a consumului de 0,7 din PIB ceea ce inseamna pe 7 luni o pierdere la TVA de 0,0775. Nesemnificativ.

Am plecat de la economii de 2,3625 procente din PIB pe cele 7 luni. Din cele 15 procente de la pensii si ajutoare avem 0.8505 procente scadere pe 7 luni. Castiga din reducerea de 25 de procente 0,751 pe 7 luni. Din scaderea consumului la bugetari mai pierde 0,0775. Sa tragem linia finala pentru cele 7 luni.

Avem o scadere a deficitului bugetar pe 7 luni de 1,524 si pe 1 an si de 2,6 procente anual.

Pasul trei. Am bagat TVA la toate sumele ceea ce e fals, se intorc din TVA cu undeva intre 10 si 20 de procente mai putin. Din evaziune, produse nefiscalizate (patrunjel la piata) si economii.

Un alt efect pe care-l are reducerea consumului este efectul pe care-l are asupra economiei private reale. Efectele o sa fie incasate de micii comercianti, o sa existe un nou val de someri care la randul lor o sa creasca deficitul. Nu ma aventurez sa spun o cifra dar ordinul o sa fie al zecilor de mii. Asa ca din cele 2,6 procente cred ca o sa ramana in jur de 2 procente anual "economie". Sistemul bancar o sa se confrunte cu un numar si mai mare de restantieri. Mai ales ca bancile au dat foarte usor credite bugetarilor, salariile acestora fiind considerate sigure.

Noi vorbim aici despre bani pe care nu-i avem, nu e nicio economie, nicio investitie in autostrazi sau alte lucruri palpabile. Noi doar ne imprumutam mai putin. Asa ca efectele economice pozitive sunt nule. Economia nu-si revine daca Statul se imprumuta mai putin.

La 145 de miliarde de Euro PIB masurile conduc la o economie anuala de sub 4 miliarde. Gaura e mult mai mare. Asa ca nu am scapat de cresterea TVA sau a cotei unice sau de un nou imprumut.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Romania Obiectiva.