Guvernul si FMI au convenit, de principiu, o tinta de deficit bugetar de 6,5-6,8% din PIB si o crestere pozitiva in jurul a 1%, anunta Agerpres, care citeaza surse guvernamentale.

Cabinetul Boc a insistat pentru o crestere economica de 1% in 2010, insa este pregatit si pentru 0,8% sau chiar crestere nula.

"Noi mergem pe 1%, dar suntem pregatiti si pentru 0,8% si chiar 0% crestere economica", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, scrisoarea de intentie privind acordul cu FMI este realizata in proportie de 98% si urmeaza sa fie adoptata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

Guvernul si-a reiterat angajamentul privind scadere fondurilor salariale si de pensii cu 25% si, respectiv, 15%, precum si pentru reducerea subventiilor de la stat doar pentru persoanele defavorizate si intreprinzatorii care "ies pe piata cu produse", au sustinut sursele.

"Problema e clara. Sunt noua milioane de ajutoare sociale despre care nu se stie unde se duc. Sunt 30 de miliarde de euro subventii si numai 300 de milioane de euro impozite, situatia este foarte disproportionata", a spus un participant la discutii.

"Pana pe 25 mai toata lumea participa la realizarea pachetului legislativ care va pune mecanismul in aplicare", au explicat sursele citate.

Pe de alta parte, FMI a anuntat Guvernul ca board-ul de la Washington este de acord ca deficitul bugetar sa fie limitat prin taierea cheltuielilor cu salariile si pensiile si nu prin majorarea taxelor, dar a conditionat ca economiile rezultate sa fie utilizate exclusiv pentru investitii, potrivit Mediafax, care citeaza surse participante la discutie.

In discutia de sambata de la Palatul Victoria, expertii FMI i-au informat pe membrii Guvernului ca au anuntat board-ul de la Washington asupra propunerii Guvernului de a diminua cheltuielile bugetare prin reducerea costurilor cu salariile si pensiile, nu prin majorarea TVA si a cotei unice, iar conducerea Fondului a fost de acord cu aceasta strategie.

"Fondul a conditionat insa ca toate economiile rezultate din aceste taieri de cheltuieli sa fie utilizate exclusiv pentru investitii", au aratat sursele.

In discutiile de la Palatul Victoria, Guvernul s-a angajat ca pana la inceputul lunii iunie va promova actele normative pentru efectuarea reducerilor de cheltuieli.

Premierul Emil Boc i-a asigurat totodata pe expertii FMI ca tot pana la inceputul lunii iunie va fi modificata si legislatia privind achizitiile publice, pentru a reduce termenele licitatiilor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara ca, in urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au ales solutia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si sa scada "masiv subventiile", in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.