Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca aproximativ 46-48% dintre bucuresteni au nevoie in continuare de ajutor pentru plata facturilor la apa calda si caldura, dar a precizat ca cei cu venituri mai mari vor trebui sa-si plateasca in totalitate facturile.

"Sunt oameni care nu au nicio vina, au bani si pot sa-si plateasca gigacaloria la nivelul a 300 lei. Subventia la apa calda si caldura va fi acordata diferentiat, avand grija in primul rand de copii si batrani", a spus Oprescu, citat de Agerpres.

El a explicat ca in prezent toti bucurestenii primesc o subventie la gigacalorie de 119 lei. "Ca sa fiu mai exact, restul de bani de la 119 la 300 lei este suportat de primarie, urmand ca oamenii cu venituri mai mari si firmele care isi au sediul in bloc (aproximativ 1.500) sa-si plateasca in totalitate facturile", a explicat Oprescu.

Primarul general a mai precizat ca ii va consulta si pe primarii de sector pentru a identifica cu exactitate firmele de apartament sau persoanele care isi pot permite sa-si achite facturile.

Sorin Oprescu a spus ca Primaria Capitalei a primit de la bugetul de stat, saptamana trecuta, 132 milioane lei din cele 340 milioane de lei promise. Totodata, primarul a explicat ca nu se poate pronunta cu privire la existenta unui plafon financiar al persoanelor care ar beneficia de subventie in continuare.

Edilul-sef a precizat ca municipalitatea analizeaza posibilitatea acordarii de subventii in mod diferentiat inca de acum doua luni, iar de vineri dimineata se tot fac analize si calcule pentru modul in care se vor plati diferentiat facturile la apa calda si caldura.

Declaratiile primarului Sorin Oprescu vin in contextul in care presedintele Traian Basescu a anuntat intr-o declaratie sustinuta joi, la Palatul Cotroceni, o serie de masuri de reducere a cheltuielilor cu aparatul bugetar si a celor din sistemul social. Potrivit presedintelui, "subventiile globale vor fi sistate si se va acorda subventie celor care au nevoie de ea".

Ce a spus Basescu despre eliminarea subventiilor:

  • De asemenea, se va proceda la reducerea masiva a subventiilor, iar banii recuperati din subventii vor fi alocati tintit catre cei care in mod real au nevoie de sprijin financiar. Ca sa fie lucrurile mai clare, vreau sa va dau urmatorul exemplu: sistemul de incalzire din Bucuresti beneficiaza de subventii masive din partea Primariei Capitalei, dar si a bugetului de stat. Fara deosebire de veniturile pe care le au, toti cetatenii din Bucuresti si firmele racordate la sistemul centralizat primesc incalzirea subventionata. Or, subventiile globale vor fi sistate si se va acorda subventie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la incalzirea centrala, dar daca as fi, desi am cel mai mare salariu, teoretic, din Administratie, as primi acea subventie, cand, in mod real, ea trebuie adresata cetateanului care are nevoie de ea.