Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat drept neconstitutional un articol din legea privind dreptul de autor si drepturile conexe, care prevede o remuneratie mai mica pentru beneficiarii drepturilor conexe fata de cei ai drepturilor de autor, informeaza Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) - organism de gestiune colectiva a drepturilor conexe ale producatorilor de muzica din tara noastra.

CCR a decis ca Articolul 134/alin.2/lit.g din Legea Nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata si adaugita, este neconstitutional si l-a anulat prin Decizia 571 din 29.04.2010.

"Art. 134/alin.2/ lit.g nedreptatea doua categorii de beneficiari de drepturi conexe din lumea muzicii romanesti – artistii interpreti si producatorii de fonograme, limitand remuneratia aferenta drepturilor conexe cuvenite acestora la o treime din remuneratia pentru drepturile de autor", precizeaza UPFR intr-un comunicat remis vineri HotNews.ro.

Decizia Curtii Constitutionale "elimina ingradirile fata de dreptul de proprietate si reinstituie egalitatea in drepturi si negocierea libera pentru toate entitatile implicate in crearea unei opere", subliniaza UPFR, mentionand totodata ca "implicit a fost eliminata si procedura prin care drepturile conexe ale artistilor interpreti si ale producatorilor nu puteau fi negociate decat dupa ce toate drepturile autorilor erau negociate definitiv si irevocabil".

Conform Legii Nr. 8/1996, "titularii de drepturi conexe dreptului de autor sunt artistii interpreti sau executanti, pentru propriile interpretari ori executii, producatorii de inregistrari sonore si producatorii de inregistrari audiovizuale, pentru propriile inregistrari, si organismele de radiodifuziune si de televiziune, pentru propriile emisiuni si servicii de programe".

Decizia CCR a anulat si Art. 121/alin. 2 din aceeasi lege, care prevedea ca distribuitorii prin cablu sa fie scutiti de plata drepturilor de autor si conexe pentru pachetul de 25% de programe retransmise in mod obligatoriu prin sistemul “must carry”, prevazut in Legea 504/2002 a audiovizualului.

"Continutul pachetului “must-carry” este stabilit de catre Consiliul National al Audiovizualului in functie de audientele inregistrate de posturile TV si are ca scop asigurarea accesului facil al populatiei la informatie. Prin acesta gratuitate a pachetului “must-carry”, insa, titularii romani de drepturi de autor si conexe erau privati de dreptul de a incasa remuneratiile cuvenite pentru operele incluse in pachet, privare de drepturi discriminatorie fata de titularii de drepturi straini, care beneficiau de remuneratiile aferente", explica UPFR.

"Anularea Art. 121/alin. 2 din Legea 8/1996 le reinstituie artistilor interpreti, producatorilor si compozitorilor romani dreptul de a primi remuneratiile pentru operele lor, difuzate in pachetul “must-carry”", precizeaza UPFR.

UPFR apreciaza ca decizia CCR asigura sincronizarea legislatiei romane a drepturilor de autor si conexe la legislatia europeana, contribuind la definirea corecta a dreptului fundamental de proprietate.

  • Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania - UPFR este asociatie nonprofit, organism de gestiune colectiva a drepturilor membrilor sai, importanti producatori romani de fonograme. UPFR elibereaza licente neexclusive, colecteaza remuneratiile de la utilizatori, repartizeaza catre producatorii de muzica remuneratiile colectate si initiaza actiuni de protejare a drepturilor membrilor sai.