Membrii Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania vor picheta miercuri Palatul Cotroceni si sediile prefecturilor din intreaga tara, pentru a-si exprima nemultumirea fata de masura de scadere a pensiilor cu 15%, a declarat vineri presedintele organizatiei, Preda Nedelcu, citat de Mediafax. Liderii sindicali au anuntat vineri dimineata organizarea unui comitet de criza, iar luni se vor intalni pentru a discuta calendarul protestelor.

Nedelcu a explicat ca pensionarii nu pot accepta aceasta diminuare a pensiilor, care va fi mai mare de 15% in realitate, odata cu introducerea coplatii si a cresterii preturilor din perioada urmatoare, care vor duce la o scadere drastica a puterii de cumparare a pensionarilor.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat, la finalul intalnirii dintre reprezentantii confederatiilor sindicale, ca au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care solicita o intalnire intainte ca delegatia FMI sa plece din Romania.

"Aceste masuri vor afecta mii de cetateni si vor trebui rediscutate", a declarat Hossu. "Luni se va analiza calendarul de actiuni propus in continuare in sensul in care se va iesi in strada si se va organiza greva generala", a precizat acesta.

Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia, a precizat ca s-a solicitat o intalnire si cu FMI si executivul inainte ca delegatia sa paraseasca Bucurestiul, explicand ca trebuie gasite alte solutii decat reducerea salariilor si pensiilor. De asemenea, liderii sindicali au trimis o scrisoare board-ului FMI si Confederatiei europene a sindicatelor.