"Este mai bine asa decat sa cresti taxele si impozitele, cand nu exista studii de impact in acest sens", a declarat pentru HotNews.ro analistul economic Daniel Daianu. Pe de alta parte, Liviu Voinea a spus ca scaderea salariilor ar trebui facuta diferentiat, pe categorii si ca masurile anuntate nu vor aduce la buget suma necesara.

"Ar fi trebuit reduse fondurile alocate achizitiilor publice", a spus Voinea. Ambii analisti au fost totusi de acord ca pe termen scurt scaderea veniturilor va insemna scaderea consumului. "Cu siguranta, in acest an va fi recesiune", a mai spus Daianu.

Liviu Voinea a spus ca "nu este normal sa scada salariile in mod egal" si ca, astfel, va scadea venitul disponibil, implicit consumul si implicit incasarile din TVA. "Aceste doua masuri ar aduce o economie la bugetul de stat de circa 2% din PIB in urmatoarele 7 luni pe cand, pana la finalul anului, sunt necesare economii de 3,5% din PIB iar diferenta nu poate fi asigurata din celelalte masuri anuntate", a mai explicat Voinea. "Practic, cresterea fiscalitatii nu poate fi eliminata, aceasta va urma in 2011", a mai spus acesta.

Diminuarea cheltuielilor va avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat in prima faza, dar in acelasi timp va scadea si cererea agregata, este de parere Daniel Daianu. "Singura cale de a compensa reducerea cererii agregate si de a sustine economia reala ar fi absorbtia masiva de fonduri europene. In mod sigur, in acest an", a explicat Daianu.

(stire in curs de actualizare)