Judecatoarea Maria Despina Mihai, cea care a decis, intre altele, arestarea preventiva pe 30 martie a senatorului Catalin Voicu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, solicita eliberarea din functia de magistrat prin pensionare, informeaza Agerpres.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua act, in sedinta de joi, de cererea de pensionare a judecatoarei.

Maria Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al Romaniei, in perioada februarie 2002 - martie 2004, in timpul guvernarii PSD, respectiv in timpul mandatelor procurorilor generali Joita Tanase si Ilie Botos.

In martie 2004, Despina Mihai a depus juramantul de judecator al instantei supreme in fata presedintelui Romaniei de atunci, Ion Iliescu, dupa ce CSM a admis candidatura ei pentru ICCJ.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a prezentat luni dimineata la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul senatorului Catalin Voicu, acuzat de fapte de coruptie. Audierile au durat aproximativ o ora.

Cine este Maria Despina Mihai?

Despina Mihai a cercetat, fara sa-l solutioneze, si cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis.

Judectaoarea a fost adjunctul fostului procuror general al Romaniei, Tanase Joita, si secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM).

Mai tarziu, dupa ce a devenit judecator la Curtea Suprema, Despina Mihai a facut parte dintr-un complet care l-a achitat definitiv in dosarul "Romsilva 1" pe deputatul PSD Ion Dumitru, fostul director general al companiei.

Maria Despina Mihai mai este cunoscuta si pentru vehementa cu care s-a opus infiintarii Parchetului National Anticoruptie ca structura autonoma.

Fostul sot al acesteia, decedat in urma cu cativa ani, a fost un ider marcant l al FSN, fiind bun prieten cu Ion Iliescu.