"Eu mi-as dori ca macar sa lansam proiectul in acest an si sa finalizam un astfel de proiect in perioada mandatului meu, plecand de la realitatea ca nu peste tot conditiile de detentie sunt cele pe care ni le-am dori", a declarat ministrul justitiei, Catalin Predoiu, referindu-se la posibilitatea in Romania sa fie construite penitenciare in parteneriat public privat. Predoiu a explicat ca managementul nu ar fi total privat, ci ar fi un mix de activitati publice si private.

  •  "Problemele aici sunt de natura conceptuala: cum sa transferi unei unitati private dreptul de a impune sanctiunile stabilite de catre stat? Asta-i o problema, intr-adevar, de ordin filozofic, de ordin juridic", a declarat ministrul justitiei la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalga
  • Ministerul Justiei a lansat ideea construirii unor penitenciare private in strategia de reforma lansata in luna aprilie, care prevede "lansarea unui program de extindere a retelei de penitenciare, prin constructie in parteneriat public-privat sau prin orice alte forme prin care pot fi atrase finantari care sa suplineasca alocatiile bugetare".

Viziunea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, despre penitenciarele private

  • Eu mi-as dori ca macar sa lansam proiectul in acest an si sa finalizam un astfel de proiect in perioada mandatului meu, plecand de la realitatea ca nu peste tot conditiile de detinere sunt cele pe care ni le-am dori. Tinand cont si de efortul bugetar pe care l-ar implica constructia unor astfel de penitenciare, cred ca trebuie sa aplicam un principiu de autogestiune si sa gasim forme si mecanisme inclusiv economice care sa ne puna la dispozitie aceste fonduri. Parteneriatul public privat ar putea fi o astfel de formula. Pot sa va spun ca deja la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor avem un proiect de penitenciar care sa poata fi construit in regim de parteneriat public-privat.
  • Suntem in faza in care noi studiem elaborarea unui cadru normativ in acest sens, dar sper ca pana la sfarsitul acestui an sa avem acest concept conturat. Si sa nu trebuiasca sa ne indreptam tot timpul catre ministerul finantelor, mai vrem bani pentru asta, pentru ailalta etc.

  • Aici intervine si conceptul de administrare a penitenciarelor in sistem privat. Ceea ce nu-i deloc simplu, nici sub aspect managerial, nici sub aspectul legislatiei. S-a experimentat in cateva locuri in aceasta lume, rezultatele nu sunt destul de limpezi. Chiar si acolo unde functioneaza se ridica intrebari legate de eficienta lui.
  • Eu cred ca trebuie sa ne punem problema, sa studiem cel putin. Sa vedem daca un astfel de proiect este viabil sau nu. Din moment ce noi l-am promovat prin strategie, e limpede ca eu cred ca aici poate fi gasita o solutie. Un proiect pilot, de ce nu. Managementul n-ar fi total privat, ci un mixt de activitati publice si private. Nu cred ca trebuie sa puneti tot in cheie caricaturala, ci ar putea fi o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. Eu nu vad nimic rau in asta.
  • Problemele aici sunt de natura conceptuala: cum sa transferi unei unitati private dreptul de a impune sanctiunile stabilite de catre stat? Asta-i o problema, intr-adevar, de ordin filozofic, de ordin juridic. S-ar putea sa ajungem la concluzia ca nu se poate, fie din punct de vedere constitutional, fie ca e prea complicat sa modificam cadrul legislativ. Dar daca depasim aceste dificultati conceptuale si juridice si gasim si formula tehnica economica, de ce sa nu usuram sarcina statului si in acelasi timp sa oferim si persoanelor aflate in detentie un trai mai decent?