Ofiteri inarmati ai Serviciului Roman de Informatii vor asigura securitatea zborurilor transatlantice la bordul aeronavelor TAROM - cerinta a programului special de vize american Visa Waiver inclusa intr-un acord semnat, luni, de SRI si serviciul american de securitate a zborurilor Federal Air Marshals (FAM).

"Exista un numar de cerinte pentru admiterea Romaniei in programul Visa Waiver si printre acestea se numara emiterea de pasapoarte electronice, raportarea actelor pierdute sau furate catre Interpol, asigurarea unei sigurante crescute a documentelor de calatorie, plasarea ofiterilor de securitate la bordul curselor aeriene. Desigur, conditia pe care o indepliniti astazi este una dintre numeroasele conditii", a explicat ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, prezent la ceremonia de semnare a acordului, citat de Agerpres.

Prin acordul romano-american, ofiteri ai Brigazii Antiteroriste a SRI, special antrenati in acest sens, vor urca inarmati la bordul aeronavelor TAROM care urmeaza sa efectueze zboruri transatlantice, aceste curse urmand sa se reia, probabil, pana la finalul acestui an sau de anul viitor, a explicat directorul SRI, George Maior.

"Fiecare stat va avea pe cursele care se desfasoara intre cele doua tari, in functie de oportunitate si de necesitati, dislocati ofiteri de securitate la bord. Cum nu exista in acest moment o cursa directa TAROM Bucuresti-SUA, noi vom avea ofiteri dislocati in momentul in care acea cursa se va relua si speram ca se va relua catre sfarsitul anului sau anul viitor", a spus Maior.

El a explicat ca in prezent pentru cursele TAROM nu au fost prevazuti ofiteri de securitate.

"Nu existau ofiteri de securitate la bordul aeronavelor. Acest program special este dedicat reinfiintarii acestei institutii, pentru a asigura securitatea zborurilor, el deriva din evolutia fenomenului terorist in plan international si necesitatea ca sa luam toate masurile preventive pentru a putea contracara acest fenomen. Aceasta chestiune a fost decisa si in cadrul UE si este decisa astazi prin aceasta intelegere si in relatia bilaterala cu SUA", a mai spus Maior.

El a explicat necesitatea adoptarii acestor masuri prin prisma evolutiilor teroriste din ultima perioada, de pe plan international, mai ales dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, de la New York.

"Aceasta practica, a ofiterilor de securitate la bordul avioanelor, a dobandit o importanta sporita dupa tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Avand in vedere dinamica fenomenului terorist si evolutiile tot mai rapide in zona securitatii aeriene, consider ca ceea ce am reusit impreuna sa realizam, la nivel de guverne, reprezinta crearea unui cadru eficient de asigurare a securitatii cetatenilor aflati la bordul aeronavelor", a mai spus seful SRI.

El a mentionat ca, prin dislocarea ofiterilor la bordul aeronavelor, va putea fi prevenit si contracarat intr-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor si vor putea fi diminuate vulnerabilitatile de securitate pentru aeronavele aviatiei civile aflate in zbor.

"Desi la o prima vedere Memorandumul are un caracter tehnic, documentul si demersul intreprins de institutiile noastre are o importanta care depaseste simpla definire a unor proceduri de securitate a zborurilor. Ma refer aici la relevanta tot mai mare a problematicii securitatii infrastructurilor critice in Europa, la faptul ca, in acest domeniu, societatile democratice au descoperit ca sunt tot mai vulnerabile si expuse unor riscuri asimetrice care se manifesta la nivel global. Combaterea acestor riscuri nu mai este posibila prin eforturi singulare, ci doar prin consolidarea si diversificarea cooperarii cu partenerii nostri", a conchis Maior.

Potrivit acestuia, numarul ofiterilor SRI care vor fi inclusi in program va fi stabilit prin implementarea tehnica a acestuia.

Acordul a fost semnat, din partea SRI, de George Maior, si din partea Federal Air Marshals, de catre Richard Stein, consilier executiv in cadrul Biroului de aplicare a legii - Programul Federal Air Marshals.

Visa Waiver permite cetatenilor statelor incluse in acest program sa mearga in SUA pentru o perioada de maximum 90 de zile fara sa aiba nevoie sa obtina viza.