Noul sistem de acordare a concediilor medicale, prin care bolnavii vor putea fi controlati daca sunt sau nu acasa, ar putea intra in vigoare in 15 mai, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care a precizat insa ca persoanele insarcinate cu controlul nu vor putea in niciun caz sa intre in locuintele oamenilor.

"Din 15 mai preconizam acordarea concediilor dupa noile prevederi medicale", a afirmat el.

Concret, la acordarea concediului medical, se va completa o declaratie pe propria raspundere prin care se anunta adresa de resedinta aleasa de bolnav pe toata perioada concediului medical (nu este obligatoriu ca resedinta sa corespunda cu adresa din buletin) si acesta se declara de acord cu sistarea platilor in cazul in care nu respecta noile conditii.

Bolnavul se obliga sa fie prezent la adresa indicata cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale.

Platitorul concediului medical (angajatorul sau CNAS) poate solicita medicului o copie conforma cu originalul a declaratiei date de beneficiar.

Ulterior, reprezentantii platitorului, insotiti, daca e cazul, de un reprezentant al Politiei, se pot deplasa la adresa indicata si "verifica din usa" daca persoana este sau nu acasa, a explicat ministrul, care a subliniat ca "nu se intra in locuinta in niciun caz".

"Procedurile vor respecta inviolabilitatea domiciliului si dreptul la viata intima. Se poate intra in casa doar cu consimtamantul scris, cu semnatura celor care locuiesc acolo", a explicat Attila Cseke.

In cazul in care bolnavul nu este acasa, se va incheia un proces verbal care are ca urmare sistarea platii concediului.