Traian Basescu si Mihai Ghimpu - presedintele interimar al Republicii Moldova - au vorbit miercuri in fata studentilor ieseni despre perspectiva europeana a Chisinaului si ajutorul oferit de Bucuresti. "Romania este fratele, prietenul nostru, si la nevoie ne este alaturi", a spus Ghimpu, iar Basescu a declarat ca "suntem doua state si un singur popor. Iar un popor are dreptul la un viitor comun si nu unul fractionat".

"Republica Moldova este o tara europeana 100%. Am semnat declaratia pentru parteneriatul strategic pentru integrarea europeana a Moldovei. Noi vedem acest parteneriat drept unica solutie", a mai spus Traian Basescu la Iasi.

"Sa nu mai incerce nimeni sa spuna ca noi, romanii, nu stim a ne ajuta. Este foarte important ca relatiile noastre sa fie un exemplu. Va multumesc pentru ca ati pus umarul la schimbarile care au avut loc la Chisinau: inlaturarea sirmei ghimpate, deschiderea consulatelor la Balti si Cahul, deschiderea Podului Lipcani", a spus Ghimpu.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de cei doi presedinti:

Mihai Ghimpu a vorbit de principala problema a Republicii Moldova la ora actuala, respectiv criza constitutionala: .

  • “O singura problema avem, pe care sper sa o rezolvam, iar aceasta este criza constitutionala, care ne limiteaza in stabilitatea politica. Si astazi suntem cu un picior in alegeri anticipate si cu altul stand si asteptand miscare. Indiferent de asta eu sunt convins ca nu mai revin la putere comunistii. Timpul lor a trecut, ramane o pata in istorie si incepand cu 29 iulie in Republica Moldova trebuie sa fie la putere doar democratii. “

Presedintele interimar a Republicii Moldova a vorbit si de economia statului de dincolo de Prut:

  • “Republica Moldova nu are economie. Noi am ramas un stat cu terenuri agricole, care cresc rosii, patlagele, dar cu care nu stii ce sa faci mai departe. Atunci era Uniunea Sovietica, zburau in cosmos mai multi oameni. Acum iata ca aceasta economie trebuie restructurata. Trebuie sa avem culturi care sunt cerute pe piata internationala si cu calitatea in concordanta cu standardele Uniunii Europene. Nu poate exista un stat fara economie”.

Mihai Ghimpu crede ca solutia pentru ca Republica Moldova sa iasa din aceasta criza este atragerea de investitori straini. In acest sens, presedintele interimar a cerut si sprijinul statului roman, caruia i-a cerut deschiderea la Chisinau a Camerei de Comert Romane.

Insa, Ghimpu sustine ca cel mai important ajutor este cel pe care Romania il ofera prin primirea studentilor de dincolo de Prut, la studii in Romania.

Traian Basescu a spus ca din 1992 pana in prezent aproximativ 40.000 de tineri din Republica Moldova au devenit absolventi ai liceelor si universitatilor din Romania.

  • “Unii dintre acestia s-au intors in tara lor, iar o parte sunt membrii in actualul Guvern. Altii au ramas in Iasi, in Romania pentru a face performanta si pentru a contribui la dezvoltarea economica a Romaniei. Pentru acest lucru eu va multumesc. Pentru ca ati devenit parte a societatii romanesti si pentru performantele aduse tarii noastre”.

Seful statului roman a mai vorbit in fata studentilor basarabeni si de dreptul la libera circulatie, lucru pe care il considera esential pentru dezvoltarea ulterioara a statului.

  • “Oamenii din Republica Moldova sunt la fel de indrepatiti, consider eu, ca si  cei din Romania sa circule liber in Europa, in Romania, acolo unde poate circula orice cetatean european. Desigur, acest drept pe care statul roman incearca sa il transfere catre cetatenii Republicii Moldova este unul acceptat in toata Uniunea Europeana. Ca noi am modificat legea cetateniei si am modificat  conditiile de acordare a cetatenilor, erau foarte multi politicieni, atat din Romania cat si din Republica Moldova care au contestat acest lucru. Va spun public ca nu a existat nici un politician din Uniunea Europeana care sa fi atras atentia mie sau Guvernului Romaniei ca am schimbat politica de acordare a cetateniei, care avea ca obiectiv redobandirea cetatenii romane de cei care au pierdut-o, fara voia lor. Luna trecuta s-a ajuns la acordarea de 5.300 de cetatenii, iar obiectivul nostru este sa atragem pana 10.000 de cetatenii pe luna”.

Traian Basescu a spus ca educatia este esentiala pentru dezvoltarea unui stat.

  • “Cheia evolutiei pozitive nu mai este detinerea de cantitati uriase de titei, nici de gaze, sau alte resurse naturale. Acestea pot fi doar adiacente, sanse de evolutie pozitiva a unei natiuni. Cheia este educatia si este singura care poate substitui lipsa resurselor naturale si care poate propulsa o natiune”.

Mai mult, presedintele a precizat ca este o necesitate absoluta reforma actuala din sistemul de educatie romanesc.

Tot la Iasi, in fata studentilor basarabeni, Basescu a clarificat si pozitia actuala a Romaniei in cadrul Uniunii Europene.

  • “Romania nu este un stat deplin integrat in Uniunea Europeana. Romania este o tara intrata in Uniunea Europeana si mai are inca un drum destul de lung pentru a se si integra. De aceea, declaratia comuna, dintre Romania si Republica Moldova, vizeaza un proces comun de integrare europeana. Primul lucru pe care noi il facem fata de Republica Moldova este sa ii dam acquisul comunitar tradus, care a fost o problema de sase ani pana cand Romania l-a avut tradus in limba romana”.

Traian Basescu a vorbit si de urgenta majora care vizeaza aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, respectiv interconectarea infrastructurilor celor doua state (gaze, electricitate, transport). El a mentionat si nevoia unui sistem comun de comunicatie, atat pentru IT, cat si pentru mass-media, sa fie trusturi media de stat care sa acopere cele doua state.