Maidanezii vor avea la dispozitie o perioada de maxim 14 zile in care sa fie adoptati dupa care, daca nu se hotaraste nimeni sa-i ia acasa, vor fi eutanasiati, a declarat astazi prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, in cadrul intalnirii on-line organizata de HotNews.ro. Ieri, prefectul a declarat ca patrupedele vor fi eutanasiate dupa doar sapte zile, daca nu le adopta nimeni.

Mihai AtanasoaeiFoto: HotNews.ro

“Eutanasierea este ultima veriga din lantul pe care l-am propus. Cainii vor fi eutanasiati intre 7 si 14 zile dupa ce ajung in adapost. Probabil spre 14 zile, ca sa fie suficient timp sa fie adoptati. Avand in vedere ca tinerea cainilor in adaposturi costa foarte mult bugetele locale, eu cred ca este un termen corect atat pentru cetateni cat si pentru autoritatile locale. Daca mergem pe varianta actuala, sterilizare si relocare in strada, problema se va transa in multi ani de acum inainte, intre 7 si 10 ani, dar problema atacurilor si a muscaturilor nu se va rezolva”, a declarat Atanasoaei.

Citeste cele mai interesante afirmatii facute de Prefectul Capitalei in cadrul discutiei on-line:

“In primul si in primul rand vrem ca autoritatile locale sa infiinteze, de urgenta, adaposturi speciale, sub sanctiunea legii, ca sa fie stransi toti cainii de pe strada. Si acum exista aceasta obligatie dar, nefiind sactionata, nu s-a intamplat nimic. Desigur, nu vor fi stransi toti cainii intr-o luna de zile, ci pe etape. Cred ca in Bucuresti ar trebui infiintate sase adaposturi noi, cate unul pentru fiecare sector. Astea, pe langa cele doua existente”.

“Proiectul propune infiintarea unei baze de date care contine trei registre: registrul cainilor fara stapan, registrul cainilor cu stapan, regisurul cainilor cu regim special. Si cainii cu stapan si cei fara stapan vor fi identificati, microcipati si sterilizati. Doar cainii de rasa nu vor fi sterilizati”.

“Asa cum am facut noi legea, cetatenii vor stabili care este numarul de caini care vor fi eutanasiati. Daca adoptia functioneaza, cetatenii, ONG-urile se implica si adopta responsabil, numarul cainilor eutanasiati va fi foarte mic. Fundatiile pot sa adopte si 1.000 de caini, daca doresc, pentru ca apoi, fie sa-i intretina, fie sa-i dea spre adoptie la distanta. Vorbeam de acea forma de adoptie la distanta. Adica daca eu vreau sa adopt un caine, dar nu am unde sa-l tin, cainele ramane in adapostul ONG-ului, iar cetateanul interesat plateste o taxa pentru intretinerea lui. Vine, il vede, se joaca cu el”.