Deputatii din Comisia juridica si din Comisia pentru drepturile omului au dat, marti, raport favorabil proiectului de Lege a Lustratiei. Decizia a fost luata cu 22 de voturi pentru, un vot impotriva, al deputatului PSD Florin Iordache, si sase abtineri, potrivit Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anuntat, marti, ca in cadrul proiectului de lege al Lustratiei a fost admis un amendament elaborat de el potrivit caruia lustrabilii nu vor mai putea activa in cadrul institutelor dedicate crimelor comunismului.

Intrebat daca Ion Iliescu, presedinte al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, s-ar putea incadra intre cei vizati de amendamentul sau, Buda a afirmat ca proiectul de lege nu a vizat o persoana anume.

In categoria lustrabililor sunt incluse, printre altele, persoanele care au ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, in cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Ministri, precum si cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct si adjunct al ministrilor si secretarilor de stat.

Vizati de Legea Lustratiei mai sunt persoanele care au indeplinit functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare judetene, persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cele care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat de PCR si UTC, persoanele care au facut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu Securitatea etc.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, s-a aratat multumit ca persoanele lustrabile nu vor mai putea face parte din Institutul care cerceteaza totalitarismul romanesc si din Institutul pentru investigarea crimelor comunismului si din niciun institut de acest tip finantat de stat, potrivit noului proiect de lege.