Maidanezii din adaposturile speciale ale Municipalitatii Bucuresti vor fi eutanasiati daca nu sint adoptati in termen de sapte zile, conform unui proiect de lege prezentat marti de prefectul Mihai Cristian Atanasoaie si inaintat saptamina trecuta Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor. Cainii bolnavi si agresivi vor fi eutanasiati imediat dupa ce ajung in adaposturile speciale, evaluarea urmind sa fie facuta de medicii veterinari de la adapost. In acest moment, ONG-urile sustin ca pe strazile din Bucuresti sint 40.000 de ciini maidanezi, in timp de Primaria sustine ca sint circa 100.000 de maidanezi.

Conform aceluiasi proiect de lege, ciinii cu stapin trebuie declarati si inscrisi intr-o baza de date, la fel ca si ciinii adoptati. Proiectul inaspreste conditiile in care maidanezii pot fi adoptati. Daca o persoana vrea sa adopte mai mult de doi caini, trebuie sa faca dovada ca are un adapost si ca are venituri pentru a-i putea intretine, dar si acordul asociatiei de locatari. Daca o persoana adopta un ciine si apoi il lasa din nou pe strada, sanctiunile sint intre 2.000 si 5.000 de lei.

Conform datelor statistice de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, in 2009 au fost muscati si au beneficiat de servicii medicale 11.436 de bucuresteni, dintre care 7.571 au fost muscati de ciini fara stapin. In primul trimestru al 2010 au fost muscati 2813 bucuresteni, din care 2.175 de ciini fara stapin. Costurile serviciilor medicale in 2009 au fost de circa 400.000 euro.

Din datele Administratiei pentru Supravegherea Ciinilor fara Stapin, costurile pentru ingrijirea lunara a unui caine intr-un adapost special sint de 300 lei. Prefectul Capitalei spune ca pastrarea ciinilor in adaposturi si serviciile medicale sint foarte costisitoare. La nivelul Capitalei, eutanasierea a 40.000 de ciini ar costa circa 100.000 de euro, sustine Mihai Cristian Atanasoaie.

"Nu exista nici o tara care sa nu permita eutanasierea cainilor. Aminarea acestei probleme nu este benefica nici pentru oameni, nici pentru caini", a mai spus Atanasoaie.