Inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a fost premiat cu medalia de aur la actuala editie a Salonului International de Inventii de la Geneva, tanarul din Deva prezentand in fata juriului un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care permite o crestere a randamentului motoarelor cu ardere interna. Inventia poate fi folosita in industria auto si asigura o mai buna racire a motorului in paralel cu reducerea consumului de carburanti si a emisiilor poluante.

''Se creeaza un usor efect de supraalimentare care creste proportional cu viteza deplasarii autovehiculului si o crestere a randamentului volumetric a motorului cu ardere interna. Arderile amestecului carburant sunt complete, emisiile poluante si consumul de carburant scad'', a precizat inventatorul dispozitivului premiat la Geneva, citat de Agerpres.

Absolvent in acest an al Facultatii de Inginerie din Hunedoara, Corneliu Birtok Baneasa a reusit sa experimenteze inventia pe 20 de tipuri de autovehicule cu diverse motorizari. Masinile sunt monitorizate de trei ani, in paralel fiind efectuate masuratori si in laboratorul de motoare al Facultatii de Inginerie Hunedoara.

Inventia sa a mai fost premiata cu medalie de aur la Salonul International Inventika 2009 si cu premiul special al Asociatiei Nationale a Inventatorilor din Polonia, la aceeasi manifestare, dar si cu medalia de argint a Salonului International Eureka Bruxelles 2009.

Salonul International de Inventii de la Geneva se afla la cea de-a 38-a editie si a reunit aproape 1.000 de inventii din 45 de tari, manifestarea desfasurandu-se in perioada 21-25 aprilie.

Inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa s-a remarcat in plan european cu o inventie interesanta: "filtrul supra-aspirant inversat", un dispozitiv pentru masini ce ajuta la o reducere a consumului de combustibil de pana la 20%. Cu aceasta inventie Corneliu Birtok-Baneasa a obtinut medalii de aur, argint si bronz la diferite saloane de inventica.