Marea intrebare a experimentului de la CERN nu este existenta bosonului lui Higgs, ci daca cel mai mare accelerator de particule din lume va releva existenta unei noi generatii de particule, a declarat Vincent Keisen Vuillemin, director la CERN si maestru Zen, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

"Daca bosonul exista, il vom detecta, cel mai probabil in cursul anului viitor", a explicat el, adaugand ca Bosonul lui Higgs este ultima particula care lipseste din modelul care guverneaza fizica particulelor - Modelul Standard.

Descoperirea particulei va confirma acest model ca fiind unul corect, a precizat Vincent Keisen Vuillemin, seful Departamentul de Inginerie al Centrului European pentru Cercetari Nucleare.

"Daca nu va fi descoperit, fie nu exista, fie nu l-am gasit, sunt doua lucruri diferite. Este foarte dificil sa dovedesti ca ceva nu exista. Daca se dovedeste ca bosonul nu exista, atunci modelul standard are probleme", a continuat omul de stiinta.

In opinia sa, principala intrebare este legata de posibilitatea identificarii unor noi particule, neobservate pana in prezent de fizicieni: "Problema principala nu este daca bosonul exista, pentru ca modelul standard este unul destul de stabil, de foarte multi ani, si toata lumea crede ca bosonul Higgs va fi produs si descoperit. Intrebarea principala este: Mai este si altceva acolo? Prin 'altceva' ma refer daca exista o generatie noua de particule in lumea noastra".

In cazul in care nu exista alte particule, inseamna ca intelegerea fizicii particulelor este aproape completa, a adaugat el.

"Niciun pericol pentru omenire"

Vincent Keisen Vuillemin a explicat ca acest experiment nu prezinta niciun pericol pentru omenire.

"A existat o polemica indelungata legata de gaurile negre. Unii oameni au inceput sa argumenteze ca din cauza energiei foarte inalte generate de accelerator se vor crea gauri negre care ar putea inghiti laboratorul de langa Geneva si Universul. Cu siguranta, nu este cazul de asa ceva pentru ca la scara galactica energia produsa de accelerator este foarte, foarte mica".

"La energia la care functionam, nu exista nicio posibilitate de a forma astfel de obiecte, deci nu exista niciun pericol", a subliniat omul de stiinta.

Primele rezultate - in 2011

Primele rezultate ale experimentelor de la CERN ar putea sa apara in cursul anului 2011, cand fizicienii vor fi acumulat suficiente date in urma experimentelor derulate.

"Aceste procese sunt foarte rare in natura, au o probabilitate de a se intampla foarte, foarte mica. Acceleratorul functioneaza acum, a fost repornit cu succes la inceputul anului (...) iar la sfarsitul anului 2011 vom fi strans o cantitate impresionanta de date".

"Marile descoperiri nu trebuie asteptate anul acesta, ci anul viitor", a adaugat el.

Lucreaza direct cu doi oameni de stiinta romani

Seful Departamentului de Inginerie al CERN a precizat ca a colaborat si cu oameni de stiinta din Romania la experimentele derulate in laboratorul aflat la granita dintre Elvetia si Franta: "Am lucrat indeaproape cu romani in departamentul meu, cu fizicieni si chimisti. Colaborez foarte bine cu o doamna din Romania, care este un excelent inginer mecanic, si cu un chimist din Bucuresti, specialist in materiale radioactive".

Pe ansamblu, peste 50 de oameni de stiinta din Romania colaboreaza cu CERN si au avut "contributii esentiale" in constructia detectoarelor.

"Istoria Romaniei la CERN, de 20 de ani, este un succes", a spus omul de stiinta, care a adaugat ca recent Romania a fost admisa drept tara candidata la Centrul din Elvetia.

Acest lucru ofera noi oportunitati pentru Romania, a spus Vincent Keisen Vuillemin: studentii isi pot sustine aici tezele stiintifice, fizicienii vor beneficia de toate facilitatile CERN iar industria din Romania va putea aplica pentru licitatiile de constructii lansate de laborator.

Zen, o practica a pacii si linistii

Seful departamentului de ingineri este insa si maestru ZEN: "o practica de viata", dupa cum o defineste el.

"Zen este practica meditatiei, meditezi cu trupul si cu mintea", "o practica a pacii, a linistii, a autocunoasterii", spune cercetatorul, care adauga ca atunci "cand te cunosti pe tine insuti, esti mai deschis catre oameni si catre lume".