Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit sa se intocmeasca o adresa oficiala catre Parlament pentru a li se permite reprezentantilor CSM sa participe la lucrarile comisiei speciale de revizuire a Constitutiei, a declarat, vineri, pentru Agerpres, judecatorul Dan Lupascu, membru al Consiliului.

De asemenea, Dan Lupascu a precizat ca membrii CSM au convenit ca proiectul de revizuire a Constitutiei, aprobat miercuri de Guvern, sa fie transmis si supus dezbaterii magistratilor din tara pentru ca adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor sa-si exprime punctul de vedere asupra modificarilor din proiect care privesc sistemul judiciar, pe propunerile Consiliului deja existente si adunate de-a lungul timpului in legatura cu modificarea Constitutiei, precum si orice alta propunere.

Printre propunerile Consiliului de revizuire a Constitutiei se afla: reglementarea statutului procurorului in sensul sa fie la fel cu cel al judecatorului, cresterea duratei de retinere de la 24 la 72 de ore, posibilitatea de a se acorda initiativa legislativa CSM pentru acte normative care privesc autoritatea judecatoreasca, numirile la ICCJ, PICCJ, DNA si DIICOT sa se faca de Consiliu, modificarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor pentru judecatori si procurori, durata mandatului presedintelui CSM.

Judecatorul Dan Lupascu a spus ca o alta modificare dorita de CSM si sustinuta de Emil Boc in 2003, cand era deputat, este trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la Consiliu sau ICCJ, ca masura pentru intarirea independentei justitiei. El a mai spus ca toate aceste propuneri, precum si cele care vor fi inaintate de magistratii din tara pe marginea proiectului, vor fi analizate de Plenul Consiliului.

--- Potrivit proiectului de revizuire a Constitutiei, durata mandatului membrilor CSM ar putea fi diminuata de la sase la patru ani, in urma propunerii de modificare a alineatului 4 al articolului 133 din proiect.

--- De asemenea, potrivit aceluiasi proiect, numarul reprezentantilor societatii civile in CSM urmeaza sa creasca de la doi la sase. Acestia trebuie sa fie specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala. Trei ar urma sa fie numiti de catre Parlament, iar alti trei de catre presedinte.

--- Din CSM ar mai face parte zece reprezentanti alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Parlament, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general, potrivit proiectului.

--- De asemenea, presedintele CSM ar urma sa fie ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi prelungit sau innoit.

CSM este alcatuit in prezent din 19 membri, din care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general.