Fostul presedinte Ion Iliescu critica, intr-o postare pe blogul sau, asa zisul "salut romanesc" prezentat recent de un post de televiziune francez, sustinand ca este vorba despre "o gluma proasta" si "o calomnie pe care si-a permis-o umoristul Jonatahan Lambert".

"Este impardonabila gluma proasta difuzata de postul public de televiziune France 2 pe seama romanilor - identificati cu cersetorii! Este o calomnie pe care si-a permis-o umoristul Jonatahan Lambert. Grav este ca a difuzat-o un post public din Franta, tara pe care toti romanii, pe motive intemeiate, o trateaza cu atata respect si afectiune. Din pacate, unii confrati francezi manifesta o asemenea atitudine aroganta si nejustificata nu numai la adresa noastra. Pe langa Protestul Ambasadei noastre de la Paris, salut Declaratia de Protest a delegatiei europarlamentarilor PSD prezentata pe blogul Corinei Cretu", scrie Iliescu.

Si eurodeputatii PSD au criticat, marti, prezentarea la un post public de televiziune francez a "salutului romanesc" - executat cu palma intinsa, in semn de cersit - ei cerand prezentatorilor emisiunii sa prezinte scuze publice, iar autoritatilor audio-vizuale din Franta sa ia masuri.

HotNews.ro a relatat, luni, ca intr-o emisiune difuzata pe postul public francez de televiziune France2, un umorist francez a prezentat salutul romanilor care a inclus gestul de a cersi bani.

La emisiunea lui Laurent Ruquier, unul dintre invitati, umoristul Jonathan Lambert, ii spune realizatorului:

"Pentru ca m-ai invitat in fiecare sambata, vreau sa iti aduc un ultim omagiu - salutul suprem"

Presupun ca este vorba despre Salutul Roman, spune Laurent Ruquier.

Umoristul propune insa "Salutul Romanesc", pe care il executa in mijlocul scenei: Se ridica in picioare, se apleaca usor in fata, intinde mana inainte si spune pe un ton rugator: "S'il vous plait, Messieurs!"

Oamenii din sala se ridica in picioare si, cu mana intinsa, usor aplecati, rostesc si ei, pe un ton rugator: "S'il vous plait, Messieurs!", dupa care izbucnesc in ras.

Realizatorul comenteaza: "O sa ne trezim cu Ambasada Romaniei pe cap".