Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca Guvernul nu poate avea in vedere reducerea taxelor, in aceasta perioada, dar doreste sa mentina actualele cote pentru a sprijini mediul de afaceri. Premierul atrage insa atentia ca "evolutia economiei incepand cu 2008 indica in mod clar ca, fara reforme, Romania va ajunge pe termen mediu in situatia financiara dificila a Greciei", potrivit Agerpres. Seful Guvernului a mai subliniat ca sindicalistii care incearca sa obtina majorarea salariilor prin greve "se inseala".

Premierul a explicat, intr-un discurs sustinut la prezentarea raportului Consiliului Concurentei, ca Guvernul este obligat de actuala situatie economica sa continue procesul de reforma, fara a accepta reduceri de taxe.

El a anuntat totodata ca Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, "pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii", in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau altaz: "Daca se incurajeaza nemunca, nu vom rezista pe termen mediu si lung. Obiectivul nu este de a mentine persoana cu mana intinsa la stat toata viata, de a fi un permanent asistent social".

"Noi, din nefericire, nu putem vorbi, in acest moment, de reduceri de taxe, pentru ca avem cota unica de impozitare, care este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana, atat pentru persoane fizice, cat si juridice, de 16%. Dimpotriva, obiectivul nostru este sa o mentinem si sa-i aratam in continuare beneficiile. A fost un angajament pe care l-am respectat anul trecut, l-am pus si anul acesta in bugetul de stat", a adaugat premierul.

Surse participante la discutia dintre presedintele Traian Basescu si ministri au declarat, marti seara, pentru Mediafax, ca seful statului a avertizat Guvernul ca datele economice ar indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2010 si ca reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, cerand astfel masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impozitare. Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.

A doua zi, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, iar Ministerul Finantelor va analiza posibilitatea extinderii acesteia.

  • Boc: Sindicalistii care fac greve se inseala crezand ca vor obtine majorari salariale

Premierul Emil Boc a tinut sa sublinieze si faptul ca sindicalistii care fac greve in sistemul bugetar nu vor obtine cresteri salariale din partea Guvernului: "Cei care cred ca prin greva in fiecare zi se pot obtine bani suplimentari se inseala. Banii acestia trebuie sa rezulte din eficienta, din productivitate, sa existe o baza sanatoasa ca ei sa aiba o acoperire reala. Daca nu, ne mintim frumos ca ne crestem salariile si pensiile, dar a doua zi avem inflatie si majorari de curs euro-leu", a spus Boc, la prezentarea raportului Consiliului Concurentei.

El a subliniat ca Executivul va continua masurile de rationalizare a cheltuielilor publice, pentru a evita derapajele financiare: "Toate aceste derapaje se duc in inflatie, un curs de 6-8 lei si acei bani practic nu vor mai avea nicio valoare in buzunarul nici al profesorilor, nici al celorlalti cetateni romani. De aceea, Guvernul isi va mentine aceasta pozitie de a avea o rationalizare a cheltuielilor publice, o diminuare a lor, de apune la punct sisteme corecte de pensii, de sanatate", a explicat premierul.

Emil Boc a facut referire si la sectorul sanatatii, seful Guvernului sustinand necesitatea introducerii unui sistem informatizat de gestionare a domeniului, pe care Romania "nu a fost in stare" sa-l implementeze timp de 20 de ani.

Primul ministru a vorbit si despre atragerea de fonduri europene, criticand "metehnele" functionarilor romani care lucreaza in acest domeniu: "Si aici, din nefericire, se lucreaza cu romani, care, ca fiecare dintre noi, au metehnele lor", a afirmat Emil Boc.