Ambasada Romaniei la Paris a transmis trei scrisori de protest cerand prezentarea de scuze si aplicarea de sanctiuni dupa prezentarea la un post public de televiziune francez a "salutului romanesc" - executat cu palma intinsa, in semn de cersit.

Reprezentanti ai ambasadei au comunicat agentiei Mediafax ca au fost trimise inca de luni trei scrisori de protest dintre care una presedintelui France Television, care include postul France2, una directorului de programe al France Television si una Consiliului Superior al Audiovizualului, institutia franceza omoloaga a CNA.

Ambasada a cerut prin intermediul acestor scrisori sa fie prezentate scuze publice precum si sa fie sanctionati cei responsabili. De asemenea, ambasada a solicitat prezentarea masurilor ce vor fi adoptate pentru a evita repetarea, pe viitor, a unor situatii de acest gen.

In scrisorile transmise se arata ca este vorba despre un gest "inacceptabil" deoarece promoveaza "defaimarea rasiala" si "incitarea la xenofobie".

HotNews.ro a relatat, luni, ca intr-o emisiune TV, umoristul Jonathan Lambert face un joc de cuvinte intre "Salutul Roman" si noul "Salut Romanesc" - "S'il vous plait, Messieurs, Mesdames!", rostit aplecat, cu mana intinsa si pe un ton rugator