"Agentia Nationala de Integritate a fost aproape desfiintata prin hotararea Curtii Constitutionale, inspre marea veselie a unora, dar este un mare deserviciu facut Romaniei", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu, in cadrul unei intalniri cu seful Guvernului si cu ministrii Cabinetului Boc.

  • "Romania reusise sa se recredibilizeze in procesul de a elimina clauza de salvgardare pe justitie si in procesul de a diminua perioada de monitorizare pe justitie, faza in care ne aflam acum, si datorita activitatii Agentiei Nationale de Integritate", a atras atentia seful statului.

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate joia trecuta neconstitutionale de catre CCR, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici.

Unul dintre primele efecte ale deciziei CCR - declaratiile de avere nu vor mai fi publice. Acest lucru inseamna, practic, lasarea Agentiei de Integritate fara atributiile principale - senatorii, deputatii, ministrii etc. nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul urmeaza sa emita in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta care sa redea principalele atributii Agentiei de Integritate, dupa ce capitolele I si VI din Legea 144/2007 (legea de functionare a Agentiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstitutionale prin Decizia 415 din 14.04.2010. Motivarea deciziei CCR nu a fost inca redactata, ea urmand sa fie data publicitatii in perioada urmatoare.