Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru, a declarat luni, la Radio Romania Actualitati, ca doreste modificarea legislatiei pentru a da posibilitatea procurorilor sa retina un inculpat pana la 72 de ore, transmite Agerpres.

"Evident ca ne-am dori, atat procurorii DIICOT, cat si, cred, toti procurorii din Ministerul Public, o perioada a retinerii mai indelungata, pentru ca realmente este absolut dificil de documentat si destructurat un grup complet, un grup format din 10, 20 de inculpati. Iar, in interval de 24 de ore, sa poti sa intocmesti referatul de arestare preventiva, sa-l prezinti judecatorului, care la randul lui are evident dreptul de a studia dosarul si de a dispune masurile necesare intr-un interval extraordinar de scurt de timp", a spus Olaru.

In opinia sa, marirea duratei retinerii pana la 72 de ore este in acord cu legislatia europeana.

"Practica noastra si dreptul comparat al celorlalte tari din regiune, tari cu democratie solida, au dovedit faptul ca prelungirea duratei retinerii dupa 24 de ore, spre 72 de ore, este o masura care se poate impune si se poate lua fara niciun fel de risc de a crea abuzul si de a da nastere altor interpretari", a mai explicat Olaru.

Procurorul sef al DIICOT a explicat ca aceasta marire a duratei de retinere a unui inculpat este doar o dorinta a sa si a celorlalti procurori si se poate realiza numai prin modificarea Constitutiei.