Cheltuielile de personal ar trebui reduse in 2010 cu echivalentul a 100.000 de posturi, insa disponibilizarile de o asemenea anvergura necesita o mare vointa politica - a declarat duminica dimineata, la Pro Tv, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax. Ministrul de Interne Vasile Blaga anuntase, sambata, ca Guvernul a pregatit un proiect de lege pe tema reducerii cheltuielilor publice, ce prevede disponibilizarea a 16.742 de salariati din administratia publica locala. Proiectul de lege asteapta aprobarea FMI, pentru a fi pus in aplicare.

"Trebuie o vointa politica foarte mare care nu s-a intrunit inca. Ajustarea este foarte mare (...) Si ministrul Finantelor s-a referit ca ar trebui sa plece 1000.000 de oameni. Probabil ca stie ce spune, si stie ce spune. (...) Sunt si alte variante, una dintre ele concediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameni afara, din unele locuri chiar nu se poate", a afirmat Lucian Croitoru.

Oficialul BNR a mai aratat ca aparatul administrativ a crescut de la 800.000 la 1,4 milioane, cu o accelerare a angajarii in perioada 2004-2008, ceea ce a dus la o supraincarcare in sectorul public.

  • Vasile Blaga: Peste 16.700 de disponibilizari in administratie

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a explicat ieri ca Executivul a pregatit un proiect de lege pe tema reducerii cheltuielilor publice, ce prevede disponibilizarea a 16.742 de salariati din administratia publica locala. Proiectul de lege asteapta aprobarea FMI, pentru a fi pus in aplicare.

"Proiectul de lege, care este la FMI, speram sa il primim aprobat de Fond in cateva zile, sa il putem promova in Parlament, pentru reducerea cheltuielilor publice. Trebuie sa primim viza si cred ca o sa o primim. Stiu ca proiectul este apreciat in forma in care noi l-am pregatit", a afirmat Vasile Blaga, citat de Agerpres.

Fondul Monetar International urmeaza sa isi dea avizul asupra standardelor de cost in administratie, lege care vizeaza restrangerea cheltuielilor - conditie impusa de institutia financiara internationala pentru acordarea imprumutului.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege privind normativele de personal pentru unitatile administrativ-teritorial si institutiile publice din subordinea acestora, un numar de 16.742 de salariati din administratia publica locala vor fi disponibilizati in 2010. De asemenea, vor fi introduse standarde de cost pentru fiecare unitate administrativa din Romania, pentru reducerea cheltuielilor de personal cu 471,587 milioane lei in 2010.

Introducerea acestor standarde de cost ar urma sa aiba un impact pozitiv asupra bugetului general consolidat prin economisirea a 493,1 milioane lei in 2011, circa 518,8 milioane de lei in 2012 si 547,1 milioane de lei in 2013, potrivit documentului citat.