Patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale se afla in atentia Agentiei Nationale de Integritate, pentru incompatibilitate, scrie pe blogul personal jurnalistul de investigatii Emilia Sercan. Cei patru - Petru Lazaroiu, Ion Predescu, Zoltan Valentin Puskas si Augustin Zegrean - ar fi actionari la societati comerciale, fapt interzis si sanctionat de legea pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Informatia a fost confirmata pentru Blog de Investigatii de surse din interiorul Agentiei Nationale de Integritate.

  • Petre Lazaroiu (judecator la CCR din 2008 - mandatul sau expira in 2010) ar detine un numar de 3.771 actiuni la SC Nufarul SA, in valoare de 18.855 lei.
  • Ion Predescu (judecator la CCR din anul 2004, cu un mandat de 9 ani) ar detine, impreuna cu sotia sa, actiuni la SIF Oltenia.
  • Zoltan Valentin Puskas (judecator al Curtii din 2007, cu un mandat de 9 ani) ar detine, potrivit ANI, 19,97% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfantul Gheorghe. Pachetul de actiuni detinut de Puskcas este cel mai mare la aceasta societate, restul actiunilor, 80%, fiind impartite intre alte 8 persoane. In anul 2008, Zoltan Valentin Puskas ar fi incasat dividende in valoare de 29.946 de lei.
  • Augustin Zegrean (judecator la CCR din 2007, pentru un mandat de 9 ani) ar detine 755 de actiuni la RAAL SA, in valoare de 18.875. In 2008, Augustin Zegrean a incasat dividende in valoare de 9.200 de lei, sustine ANI.

Potrivit Legii 161/2003 pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, cunoscuta ca legea incompatibilitatilor, magistratilor le este interzis sa aiba calitatea de asociat, membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile sau societati comerciale.

  •  Legea de functionare a ANI, declarata neconstitutionala

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate joi neconstitutionale de catre CCR, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici.

Unul dintre primele efecte ale deciziei CCR - declaratiile de avere nu vor mai fi publice. Acest lucru a lasat, practic, Agentia de Integritate fara atributiile principale - senatorii, deputatii, ministrii etc. nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul urmeaza sa emita in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta care sa redea principalele atributii Agentiei de Integritate, dupa ce capitolele I si VI din Legea 144/2007 (legea de functionare a Agentiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstitutionale prin Decizia 415 din 14.04.2010. Motivarea deciziei CC nu a fost inca redactata, ea urmand sa fie data publicitatii in perioada urmatoare.

Hotnews.ro a scris joi, dupa anuntarea deciziei CCR, ca sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale urmau a fi verificati de Agentia Nationala de Integritate.