Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate s-a reunit in premiera, vineri, la Ministerul Justitiei, informeaza institutia, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Ministerul Justitiei a reactionat dur la decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea unor articole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

  • „Functionarea legala si constitutionala a Agentiei Nationale de Integritate este esentiala pentru indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare. Am decis sa constituim imediat acest grup comun de lucru, chiar inainte de a avea motivarea Curtii Constitutionale, pentru a discuta tezele  unui nou cadru juridic pentru functionarea agentiei. Noua reglementare va fi definitivata dupa examinarea motivarii deciziei Curtii Constitutionale. Sunt convins ca noul cadru juridic va fi un pas inainte atat sub aspectul tehnicii legislative, cat si al eficientei mijloacelor juridice puse la dispozitia agentiei, pentru a-si atinge scopurile stabilite prin Decizia Comisiei Europene 2006/928/CE din 9 decembrie 2006”, arata ministrul Catalin Predoiu.

Grupul de lucru este format din specialisti ai Ministerului Justitiei, precum si din reprezentanti ai Agentiei Nationale de Integritate. Prima reuniune a fost precedata de o intalnire de lucru intre ministrul Justitiei, presedintele ANI si secretarul general al Agentiei.

Ministerul ia in calcul si consultarea expertilor din zona societatii civile, avand in vedere interesul publicului fata de acest subiect.

  • Legea de functionare a ANI, neconstitutionala

Doua capitole din legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate au fost declarate joi neconstitutionale de catre CCR, fiind admise partial o serie de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocata Alice Draghici.

Unul dintre primele efecte ale deciziei CCR - declaratiile de avere nu vor mai fi publice. Acest lucru a lasat, practic, Agentia de Integritate fara atributiile principale - senatorii, deputatii, ministrii etc. nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere si de interese.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul urmeaza sa emita in cel mai scurt timp o ordonanta de urgenta care sa redea principalele atributii Agentiei de Integritate, dupa ce capitolele I si VI din Legea 144/2007 (legea de functionare a Agentiei NationaIe de Integritate) au fost declarate neconstitutionale prin Decizia 415 din 14.04.2010. Motivarea deciziei CC nu a fost inca redactata, ea urmand sa fie data publicitatii in perioada urmatoare.

  • ANI functioneaza normal pana la publicarea deciziei CCR

Presedintele ANI a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in acest moment Agentia isi continua activitatea, in conditiile in care nu exista o redactare a hotararii Curtii Constitutionale (care a decis, joi, ca anumite articole din legea de functionare a Agentiei ar fi neconstitutionale), iar decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial.

Atat reprezentantii ANI, cat si premierul Emil Boc spun ca Guvernul analizeaza o eventuala modificare a legii de functionare a ANI, pentru ca aceasta sa fie pusa in acord cu legea fundamentala, iar Agentia sa poata functiona in continuare.