"Tezele false" si "miturile" despre implicarea URSS sau a serviciilor secrete straine in revolutia din 1989 au fost "desfiintate" de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov si de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in cadrul unui eveniment desfasurat miercuri seara, cu ocazia lansarii unui nou ziar pe piata din Romania.

Mihail Gorbaciov a descris pe indelete ce a determinat schimbarile culturale si politice de la sfarsitul anilor '80: "am decis ca e nevoie de transparenta si democratie, a sintetizat el.

"Oamenii puteau fi caracterizati in cateva cuvinte: au zis ca nu mai pot trai asa. O tara imensa cu posibilitati imense, cu educatie nu putea sa decida asupra necesitatilor primordiale a oamenilor. Era o problema atat de pregnanta incat barzii nostri cantau cantece in care se cereau schimbari", a declarat Gorbaciov care a mai vorbit si despre schimbarile radicale prin care trece acum intreaga lume, ca urmare a crizei economice.

"Ce fel de socialism am construit si ce sa facem cu el? Acesta era intrebarea. Era un sistem represiv, creat de Stalin care nu ierta nicio greseala. Peste un an voi avea 80 de ani si am trait o mare parte din secolul 20. Am hotarat ca asa nu se mai putea, ca trebuie sa facem trecerea de la totalitarism la democratie. Aceasta transparenta a ridicat toata tara. Cine a fost atunci la noi stie cum au stat lucrurile. A fost un vant de libertate care a maturat totul in cale, ziarele se editau in milioane de exemplare. Acelasi lucru l-am vazut si in Romania in acele zile", a mai declarat fostul presedinte al URSS.

Mihail Gorbaciov - partea 1

Mihail Gorbaciov - partea 2

Mihail Gorbaciov - partea 3

Ion Iliescu a vrut sa spulbere patru mituri/teze despre Revolutie: Intalnirea de la Malta, contestarea spontaneitatii Revolutiei, diversiunea militara din 22 decembrie si relatia sa cu Gorbaciov

Ion Iliescu si-a inceput discursul spunand ca vrea sa faca pentru inceput cateva sublinieri in legatura cu "fabulatiile" care circula pe seama Revolutiei din decembrie '89. Fostul presedinte al Romaniei a tinut sa enumere patru "teze aberante" pe care a incercat sa le demonteze.

Prima teza: Soarta Romaniei si a lui Ceausescu s-a decis la Malta unde presedintele Bush i-a dat mana libera presedintelui Gorbaciov sa rezolve problema Romaniei. Este o teza falsa. Din tot ceea ce am citi eu nici nu a fost subiect de discutie intre cei doi. Nici macar problema Germaniei, care era foarte delicata, nu s-a discutat atunci.

A doua teza: Contestarea caracterului spontan al Revolutiei romane si totul pus pe seama Uniunii Sovietice, a KGB-ul, a serviciilor secrete. Fals. Asta era spaima lui Ceausescu. Serviciile secrete sunt prezente peste tot, dar nu pot ele sa genereze o miscare de amploarea celei vazute de noi.

A treia teza: Diversiunea militara din ziua de 22 decembrie. Se vehiculeaza ca Ion Iliescu si FSN-ul au cerut Uniunii Sovietice, ca eu am vorbit cu Gorbaciov sa trimita trupe in Romania. Iarasi un fals istoric. Am aflat ulterior ca pe 24 decembrie secretarul de stat al SUA s-a adresat Uniunii Sovietice spunand ca Statele Unite nu au nimic impotriva unei interventii militare a Uniunii Sovietice pentru a stopa varsarea de sange.

Ion Iliescu l-a mai citat si pe Gorbaciov care a declarat pe 26 decembrie 1989 ca romanii nu au cerut niciodata o interventie armata a trupelor sovietice in acele zile si chiar daca ar fi facut-o tara sa nu ar fi acceptat asa ceva.

A patra teza: relatiile personale cu Gorbaciov - ca am fost colegi de facultate. Fals. Nu am fost colegi si nu am avut placerea sa-l cunosc atunci.

"Suntem dominati de niste prejudecati. Toate statele au elemente delicate in istoria lor, dar altii stiu sa abordeze lucrurile cu mai multa intelepciune. Trebuie sa stim sa ne debarasam de aceste prejudecati si sa abordam lucrurile cu mai mult realism, a mai spus Ion Iliescu referindu-se la relatiile diplomatice si comerciale cu Rusia.

Discursul lui Ion Iliescu

Discursurile celor doi au avut loc la evenimentul de lansare a ziarului "Puterea", ziar lansat sub conducerea unui consiliu editorial format din fostii sefi de la Gardianul, carora li s-a alaturat jurnalistul Cristian Sutu, dar care nu este asumat transparent de nimeni, ca proprietar sau actionar majoritar.

Primul numar al noului ziar Puterea apare joi, 15 aprilie, in 16 pagini, avand pe prima pagina un articol pe tema vizitei lui Mihail Gorbaciov la Bucuresti, o caricatura in care este ironizata "bolsevizarea" PDL si un editorial semnat de Alecu Racoviceanu: "Printul are ce ii trebuie pentru a supravietui". Intrucat reprezentantii ziarului nu au dezvaluit, in ultimele zile, numele actionarilor, pe piata media au circulat diverse speculatii - de la magnati rusi la oameni de afaceri locali si grupuri media din Germania.

Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov
Foto: HotNews.ro
In organizarea evenimentului de lansare a fost implicat Mihai Craiu, dupa cum a spus acesta pentru HotNews.ro, care a raspuns negativ intrebat fiind daca este implicat in actionariatul companiei News&Media Investment, care editeaza ziarul. Firma este reprezentata oficial de Adrian Thiess, in calitate de project manager.

Potrivit ReporterVirtual.ro, Mihail Gorbaciov s-a intalnit miercuri intr-un restaurant bucurestean cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cu amabasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Churilin si cel al Germaniei, Andreas von Mettenheim. La intalnire au participat si Thierry Millet, CEO Orange Romania, Nicolae Badea, directorul Computerland, Bobby Paunescu, Bogdan Enoiu de la McCann Erickson, Ovidiu Tender, Adrian Thiess, Alecu Racoviceanu, Mihai Craiu, directorul Media Consulta, si Viorel Catarama.