Faptele de care este acuzat senatorul Catalin Voicu sunt "deosebit de grave", iar solicitarea acestuia de punere in libertate a fost facuta "prea devreme in raport de momentul arestarii", noteaza Inalta Curte de Casatie si Justitie in motivarea deciziei prin care a respins, luni, cererea de eliberare sub control judiciar a acestuia, potrivit Mediafax.

  • "Faptele retinute in sarcina inculpatului sunt deosebit de grave raportat la modalitatea de desfasurare a activitatii infractionale, la calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte al Comisiei de aparare din cadrul Senatului, la scopul urmarit si natura relatiilor sociale carora le-a adus atingere", se arata in document.
  • "Cu toate acestea, formularea unei cereri de eliberare provizorie la un interval de timp atat de scurt fata de solutionarea definitiva a propunerii de arestare preventiva, timp in care nu s-au mai efectuat alte acte procesuale indreptatesc instanta sa constate ca aspectele retinute in hotarare de dispunere a arestarii preventive nu s-au modificat, iar temerile ca inculpatul va incerca zadarnicirea aflarii adevarului, sustinute de probele la care s-a facut deja referire, persista", noteaza instanta in motivare.

Senatorul Catalin Voicu a invocat, luni, ca cele doua persoane care au purtat convorbiri interceptate de DNA si care au stat la baza arestarii sale, nu ar avea calitatea de martori in dosar, motiv pentru care nici interceptarile nu ar trebui considerate probe.

Judecatorul Livia Luminita Zglimbea noteaza insa in motivare ca "imprejurarea ca numitii Radu Dan Florea si Laura Dragotescu nu au la acest moment calitatea de martori in dosar nu modifica aprecierea facuta de Catalin Voicu atata vreme cat dosarul este in faza de urmarire penala, iar cercetarile sunt in curs de desfasurare".

Instanta isi mai argumenteaza decizia de mentinere in arest a senatorului Catalin Voicu invocand doua convorbiri telefonice purtate de Radu Dan Florea cu o alta persoana.

"Imprejurarea de influentare a martorului este confirmata de discutia din 29 martie dintre Radu Dan Floarea si Laura Antoanela Dragotescu din care reiese ca aceasta nu are cunostinta de niciun imprumut, ca nu este finul inculpatului Voicu, iar daca a fost imprumutat, a fost imprumutat de acesta cu sume mici, pe care le-a restituit, manifestandu-si dorinta de a se prezenta la organele de urmarire penala pentru a-si prezenta punctul de vedere", mai arata judecatorul.

In finalul motivarii deciziei sale, instanta conchide ca "natura infractiunilor de coruptie pentru care este cercetat inculpatul, calitatea in care acesta a actionat, precum si incercarile ulterioare de a zadarnici aflarea adevarului reclama mentinerea starii de arest a inculpatului".

  • Voicu - in arest, Costiniu, Casuneanu si Locic - liberi

Senatorul Catalin Voicu a fost arestat pe 30 martie, fiind acuzat de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

Judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, arestati in acelasi dosar, au fost pusi in libertate luni de judecatori.