PSD si PDL au adunat cele mai mari sume in 2009 pentru campaniile electorale. Sute de firme au donat bani catre cele doua partide, dupa cum rezulta din listele publicate la sfarsitul lunii martie in Monitorul Oficial. Pentru a vedea cat de corect au declarat partidele donatiile primite de la companii, HotNews.ro a realizat o actiune incognito pentru a confrunta cifrele oficiale transmise de partide catre Autoritatea Electorala si care au fost publicate in Monitorul Oficial cu versiunea necenzurata a companiilor.

  • Pe langa donatiile oficiale partidele au beneficiat de servicii de transport, materiale electorale, diverse produse si bani. Toate insa nu au mai fost trecute in contabilitatea celor doua partide.

Folosind urmatorul text am incercat sa aflam direct de la sursa cat au cheltuit companiile cu cele doua partide. Avand in vedere ca ancheta incognito este singura metoda jurnalistica prin care se pot obtine informatii de interes public despre relatiile ascunse dintre partid si companii, nu vom publica numele directorilor/administratorilor contactati si nici a companiilor contactate si care figureaza in listele publicate de PDL si PSD in Monitorul Oficial.

  • Iata textul standard: Buna ziua sunt Marian Ionescu raportor la partid. Facem o verificare a donatiilor trimise de companii catre partidul nostru. As vrea sa va rog sa imi spuneti cat a donat compania dvs? Pe langa banii de donatie, donatia oficiala cu acte, ati mai ajutat cu altceva partidul?”. Cu acest text am contactat administratorii sau actionarii companiilor care au donat banii celor doua partide.

Am contactat cate zece firme care au donat bani catre PSD si zece companii care au donat bani catre PDL.

In cazul PDL, din zece companii, cinci au raportat si alte ajutoare nementionate in raportarile trimise de partid catre Autoritatea Electorala. Astfel, companiile au pus la dispozitia partidului masini, au platit diverse materiale de campanie sau produse folosite in scopuri electorale. Iata ce au declarat reprezentantii companiilor cand au fost contactati de presupusul raportor al partidului.

  • P. A. Import-Export SRL din Ilfov - donatie oficiala catre partid: 6.000 de lei. Donatie neoficiala: transport cu masina si produse. “Nu mai stiu cat exact am donat ca am donat catre Primarie am donat in mai multe directii.”, ne spune administratorul firmei. Daca suma pentru donatia oficiala nu si-o aminteste, administratorul firmei isi aminteste de ajutoarele date partidului fara chitante sau contracte. “Am ajutat cu masini cu produse pentru oamenii din localitate si pentru sectorul 1. Noi suntem sustinatori inflacarati, facem parte din nucleul dur. Ma bucur ca cineva se intereseaza si de noi”, ne mai spune administratorul companiei.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • S. E. SRL din  Calarasi - donatie oficiala 12.000 de lei. Administratorul companiei ne spune ca in realitate a cheltuit cu partidul 60.000 de lei, astfel ca suma nedeclarata in Monitorul Oficial este de 48.000 de lei. “Suma cu transfer asa pe partid cred ca a fost in jur de 15.000 de lei. Nu mai stiu exact”, ne raporteaza administratorul. Cand vine vorba de suma cheltuita neoficial administratorul ne spune urmatoarele: “Suma totala a fost 60.000. Au fost materiale care au fost la mine. Au fost materialele plus suport logistic. Ce am platit eu cash, asta a fost”, ne mai spune administratorul companiei.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • E. S. SRL din Sibiu donatie oficiala - 3.000 de lei. Pe langa donatia oficiala compania a mai dat partidului si alte sume de bani insa fara chitanta. “Cam trei mii de lei cred ca am dat donatia oficiala. Pe langa asta am mai ajutat partidul, dar fara chitante. Nu pot sa va spun de asta nume sau sume”, ne raporteaza administratorul companiei.
  • SC 2 I.... SRL din Cluj-Napoca - donatie oficiala 10.000 de lei. Patronul companiei raporteaza ca suma a dat-o in nume personal si ca este nemultumit ca a aparut numele companiei. “10 mii de lei am dat, dar a fost in numele unui grup de prieteni nu trebuia sa apara numele firmei. Eu sunt constructor si lucrez cu primariile. Asa am o oroare de ziarele astea si televiziunile astea, ca numai prostii spun. Daca eu sunt constructor si lucrez pentru primarie sau Ministerul Transporturilor, nu mai am dreptul sa lucrez ca am facut donatie la partid. O sa spuna aia: uite, porcul dracului! Oricum, eu am ajutat partidul si cu altele dar nu asta e ideea sa fiu publicat”.
  • SC GS. A.C. SRL, din Arad - donatie de 62.000 de lei. Administratorul companiei ne confirma ca donatia oficiala este exact cea din Monitorul Oficial. Intrebam daca pe langa sumele date cu chitante compania a mai ajutat partidul si cu alte sume. “Da, da, am mai dat”, ne spune administratorul firmei, fara sa mentioneze suma nedeclarata oficial.

La PSD situatia constatata de catre "raportorul partidului" a fost ca doar doua companii din zece declara ca au mai ajutat partidul in afara donatiilor oficiale publicate in Monitorul Oficial. Si aceste ajutoare au constat in masini puse la dispozitia partidului. Restul de opt companii au confimat sumele publicate in Monitorul Oficial, insa multi dintre administratorii sau actionarii companiilor au fost reticenti in a discuta la telefon despre platile facute catre PSD. Iata ce a descoperit raportorul partidului:

  • D. B. SRL Constanta donatie oficiala – 35.000 de lei. Directorul companiei confirma donatia pe acte. “Atat a fost 35.000 de lei trebuie sa aveti si dumneavoastra contractul”. In rest compania a pus umarul la campanie. “Am mai ajutat si cu masini. Am pus la dispozitie masina pentru caratul materialelor publicitare. Faceti o fisa a firmelor, nu? Puneti acolo ca am ajutat cu masini. Acuma sa ne ajutati si dumneavoastra sa ii dati jos pe astia ca ne mananca ficatii aici.”, mai spune directorul firmei.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • S.C SRL din Cluj, donatia oficiala catre partid – 8.300 de lei. Administratorul companiei a confirmat donatia oficiala si spune ca a mai ajutat neoficial partidul cu masini pentru transport, dar ca nu a fost prea mult solicitat. “Cred ca vreo 9.000 de lei am dat. Am un prieten in partid si cand a fost nevoie am ajutat cu masini. Dar nu prea am fost solicitat”, ne spune reprezentantul companiei."
  • R SRL Constanta - donatie de 6.500 de lei catre partid. Reprezentantii companiei confirma donatia si spun ca au mai dat bani la partid, dar totul pe acte. In schimb, au o doleanta. “Acuma daca tot ne-ati sunat avem si noi o cerere. Mazare e din partid eventual sa faca si el lotizarea acolo la campus ca am si eu un teren si autorizatie si tot ce trebuie numai Primaria trebuie sa isi faca treaba sa pot construi si eu”, spune reprezentantul companiei.

Cum se pot ascunde donatiile catre partid

Adrian Moraru, director adjunct in cadrul Institutului de Politici Publice, a explicat pentru HotNews.ro cateva din metodele prin care pot fi ascunse donatiile din campanie. “Sunt diverse modalitati, dar sunt si foarte greu de dovedit. Spre exemplu, sa ne imaginam ca suntem o agentie care cumpara si vinde spatiu publicitar in presa. Se poate intampla ca sa se incheie un contract cu un candidat sau un partid, eu ca agentie sa achit toate facturile catre televiziuni sau ziare, dar sa nu mai cer banii de la candidat sau de la partidul in cauza. Asta e o metoda infailibila pentru ca daca eu nu te execut pentru suma respectiva, nu ma obliga nimeni. O alta metoda, spre exemplu, eu am o firma de constructii si spun ca achizitionez sa zicem geci pentru angajatii mei. Le cumpar dar ele nu ajung la angajati ci la partid.”, a explicat Adrian Moraru.

De ce sa donezi in pragul Craciunului

Lista cu donatiile companiilor trimise catre partid mai arata si un aspect mai ciudat. Unele companii sau chiar si persoane fizice au decis sa doneze banii in ultimele zile ale anului, la cateva zile dupa ultimul tur de scrutin din 6 decembrie 2009. Iata cateva exemple de donatii facute dupa incheierea alegerilor. De la PDL: Patiman SRL 18 decembrie 2009 – 47.000 de lei, Victor Construct 10 decembrie 2009 – 30.000 de lei, Taparo SRL 12 decembrie 2009 – 40.000 de lei.

La PSD, companiile nu au donat bani dupa 6 decembrie, dar mai multe persoane fizice au dat bani chiar si pe 23 decembrie. Este cazul liderului PSD Valcea, Ion Cilea, care a donat 11.400 de lei pe 23 decembrie 2009 sau Georgescu Filip din Arges a dat 10.000 de lei in 18 decembrie.

“Nu este nimic ilegal sa donezi bani partidului chiar si in ultima zi a anului. Trebuie sa atragem atentia ca este vorba de donatiile pentru partide pentru tot anul, nu numai donatiile din campanie. Probabil, pe unii i-a miscat spiritul sarbatorilor”, mai spune Adrian Moraru. O alta explicatie ar putea fi si aceea ca partidele trebuie sa isi prezinte la fiecare final de an si in special in anii de campanie electorala balanta de venituri si cheltuieli.

Ce spune legea

De modul in care partidele isi gestioneaza veniturile este responsabila Autoritatea Electorala Permanenta. Potrivit legii finantarii partidelor toate sumele primite trebuie mentionate in contabilitatea partidului: "ART. 8 (1) Toate donaţiile vor fi evidenţiate în mod corespunzător în documentele contabile, cu menţionarea datei la care au fost făcute şi a altor informaţii care să permită identificarea surselor de finanţare.". Potrivit aceleiasi legi

Autoritatea Electorala este institutia care poate sanctiona partidele politice. Astfel la capitorul sanctiuni se mentioneza ca partidele pot fi amendate cu sume intre 5000 si 25 000 de lei daca se constata ca au incalcat articolele legii finantarii partidelor printre care si articolul 8 sus mentionat care face referire la donatii. De asemenea la articolul 42 se mentioneaza urmatoarele: "(1) În situaţiile prevăzute la art. 41 alin. (1), contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente." Adica in cazul nostru Autoritatea poate sa cere partidelor sa verse la bugetul de stat sumele din donatii nedeclarate.

Nota: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa semnaleze orice alte metode prin care partidele folosesc bani negri in campania electorala.