Autoritatile italiene au dispus extradarea in Romania a cetateanului roman Costica Argint, pentru executarea pedepsei de trei ani si sase luni de inchisoare. Preluarea sub escorta de pe teritoriul Italiei si aducerea in tara a lui Costica Argint se va realiza de catre Ministerul Administratiei si Internelor, informeaza Ministerul Justitiei printr-un comunicat de presa.

Ministerul Justitiei a transmis, pe 19 martie 2008, cererea de extradare a cetateanului roman Costica Argint, insotita de documentele justificative, Ministerului Justitiei din Republica Italiana. In luna decembrie a anului trecut, autoritatile romane au cerut Ministerului italian al Justitiei informatii cu privire la stadiul procedurii de extradare, iar pe 22 decembrie 2009, Biroul National Interpol a anuntat ca romanul Costica Argint a fost arestat provizoriu in vederea extradarii din Republica Italiana.

Potrivit unor surse din Politie, in aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa ce ar fi intrat intr-un bar din comuna vranceana Gagesti, ar fi distrus mai multe bunuri si ar fi ranit grav doua persoane. In acelasi an, in timpul procesului, barbatul ar fi fugit din tara in Italia.

Cinci ani mai tarziu, in 2002, la solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, pe numele lui Costica Argint a fost emis mandat de urmarire internationala. Dupa alti cinci ani, in iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat international de arestare, barbatul fiind condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru fapta sa.

"In anul 2006, barbatul a reusit sa obtina statutul de azilant politic in Italia, astfel ca autoritatile nu mai pot pune in aplicare mandatul. Politia Romana nu are nicio vina in acest caz, pentru ca nu poate sa actioneze pe teritoriul altui stat", au precizat sursele citate.

Fost lider al Asociatiei romilor refugiati politici din Italia, Costica Argint a devenit cunoscut dupa ce a aparut alaturi de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, in cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc dupa ce romanul Romulus Mailat a fost acuzat, in 2007, de uciderea unei italience.