Scandalurile de pedofilie care zguduie Biserica Catolica sunt legate de homosexualitate, si nu de celibatul sacerdotal, crede secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, citat de Le Monde.

"Numerosi psihologi si psihiatri au demonstrat ca nu exista nicio legatura intre celibat si pedofilie iar numerosi altii, mi s-a spus recent, au aratat ca exista o relatie intre homosexualitate si pedofilie", a afirmat luni numarul doi in ierarhia Vaticanului, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Santiago de Chile.

"Aceasta patologie atinge toate categoriile de oameni, iar cazurile sunt mai rare in randul preotilor decat media, daca luam in calcul procentele", a continuat el.

Dezbaterile legate de celibatul preotilor a fost relansate de dezvaluirile recente privind scandalurile de pedofilie din Europa si din America de Nord, cea mai mare parte ascunse de decenii intregi.

Dar Papa Benedict al XVI-lea a exclus orice initiativa legata de modificarea practicii celibatului, afirmand ca virginitatea reprezinta un dar al lui Dumnezeu care nu trebuie abandonata la presiunea "modelor culturale trecatoare".