Un patinoar olimpic din Romania costa 12 milioane de euro. Un patinoar din Ungaria, echivalent ca dimensiuni si numar de locuri, este de trei ori mai ieftin. Gazeta Sporturilor a descoperit ca vecinii nostri de la vest au reusit sa construiasca, in localitatea Miskolc, un patinoar olimpic acoperit cu doar 4 milioane de euro, in vreme ce Ministerul Dezvoltarii si Primaria Brasovului au platit pentru arena sportiva din orasul de sub Tampa 12 milioane de euro.

In perioada 2009 - 2010, firma MBS, detinuta de consilierul PDL Gabriel Szilagy a incasat peste 12 milioane de euro pentru constructia patinoarului din oras,

Caracteristicile tehnice ale patinoarului din Brasov:

  • 2.000 de locuri, dintre care 1.600 pe scaune
  • suprafata gheata 61x31
  • 6 vestiare

Caracteristicile tehnice ale patinoarului din Miskolc

  • 2.000 de locuri, dintre care 1.300 pe scaune
  • suprafata gheata 60x30
  • 11 vestiare

Ascensiunea lui Silagyi in ultimele sase luni (GSP)

1. Patinoarul olimpic din Braşov 10 mil €

Investiţia, inaugurată acum o lună şi jumătate, costa iniţial 8 milioane de euro, dar s-a ajuns la peste 10,5 milioane, deşi patinoarul s-a ridicat în trei luni pe o structură existentă. Atribuirea s-a făcut către MBS fără licitaţie şi fără anunţ de participare, de către Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Vasile Blaga. Recent, “Jurnalul Naţional” a publicat o investigaţie pe această temă, în care voci din Braşov au numit afacerea “un jaf public”.

2. Bazinele din Otopeni 30 mil €

Pe 9 februarie 2010, MBS primeşte 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de nataţie undeva la marginea Otopeniului, între depozitele industriale şi calea ferată. Ordonatorul de credite este Compania Naţională de Investiţii, aflată acum în subordinea Elenei Udrea. Procesul de achiziţie a început pe cînd CNI se afla sub Vasile Blaga.

3. Patinoarele din plastic 1 mil €

MTS declanşează operaţiunea “patinoare în toată ţara”. Procesul începe în octombrie 2009, sub mandatul Sorinei Plăcintă. Din 7 patinoare a cîte 150.000 de euro fiecare, firmele lui Silagyi cîştigă 6.

În acest timp, Silagyi cîştigă modernizări de drumuri în valoare de alte zeci de milioane.

Citeste miercuri, in GSP, cum a reusit Romania sa construiasca un patinoar de trei ori mai scump decat Ungaria.