Grupul american Textron si Aerostar vor produce vehicule blindate la uzina din Bacau, a anuntat vineri Textron, citat de AFP. Anuntul vine la doua saptamani dupa ce Romania a anuntat decizia de a achizitiona 24 de avioane F-16 second hand, atragand critici dure din partea grupului suedez Saab si a consortiului european Eurofighter.

Vicepresedintele Textron Marine and Land Systems, Mark Savarese, afirma, intr-o declaratie de presa, ca "asteapta cu nerabdare ocazia de a lucra cu fortele terestre romane pentru modernizarea vehiculelor blindate, concomitent cu crearea de locuri de munca in Romania".

Aceste vehicule blindate "ne vor permite sa raspundem mai bine cerintelor fortelor romane care servesc umar la umar cu trupele americane, in calitate de parteneri ai coalitiei".

Directorul Aerostar, Grigore Filip, spune ca acest acord va combina capacitatile locale cu expertiza Textron pentru a crea vechicule blindate verificate in lupta.

Romania are intentia sa cumpere circa 800 de vehicule blindate, dar a amanat pana in prezent decizia din cauza lipsei de resurse financiare.

Textron Marine & Land Systems produce o gama de vehicule blindate care include M1117 Guardian Armored Security Vehicle (ASV) si M1200 Armored Knight (pentru armata americana) si Armored Personnel Carrier (APC), folosit de mai multe state aliate.

Incepand cu 2004, Textron Marine & Land Systems a livrat peste 2.600 de vehicule blindate pentru armata SUA si pentru clienti internationali. Majoritatea acestora sunt folosite in misiuni de lupta in Irak si in Afganistan.