Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si chirurgul Serban Bradisteanu au fost decorati de presedintele Traian Basescu, alaturi de alte personalitati ale lumii medicale, anunta Agerpres.

Sorin Oprescu a primit Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Ofiter, in timp ce Adrian Streinu-Cercel a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor. Medicul Serban Bradisteanu, realizatorul primului transplant cardiac din Romania, a fost recompensat cu Ordinul Meritul Sanitar in grad de Cavaler.

Distinctiile au fost conferite cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, 7 aprilie, "pentru contributia deosebita in cercetarea si practica medicala, precum si in semn de apreciere a activitatii meritorii in cadrul sistemului sanitar", se arata in decretul prezidential, publicat in Monitorul Oficial.

Sorin Oprescu este doctor in medicina si medic primar de chirurgie generala, iar Adrian Streinu-Cercel este doctor in medicina si medic primar de boli infectioase.

Prin acelasi decret prezidential au mai fost decorati alti 50 de medici, printre care conferentiar doctor Daniel Popescu - Ordinul Meritul Sanitar in grad de Cavaler, academicianul Leon Danaila - Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor si profesor doctor Alexandru Blidaru - Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

  • Seban Bradisteanu - achitat dupa o mita de milioane de euro

Cu doi ani in urma, DNA il acuza pe medicul Serban Bradisteanu ca ar fi luat mita 3,5 milioane de euro pentru a truca o licitatie in urma careia au fost achizitionate echipamente medicale pentru sistemul penitenciarelor. Agentia Nationala de Integritate a solicitat atunci instantei chiar confiscarea averii nejustificate a medicului Bradisteanu.

La sfarsitul anului 2009, Serban Bradisteanu a fost achitat de magistratii Tribunalului Bucuresti, atat pentru abuz in serviciu, cat si pentru primire de foloase necuvenite, in dosarul mitei legate de licitatia pentru echiparea spitalelor-penitenciar.