Statele care acuza Romania ca nu imbunatateste viata rromilor dau dovada de ipocrizie, a declarat la RFI euro-parlamentarul liberal Renate Weber. Precizarea ei vine in contextul in care joi si vineri are loc la Cordoba (Spania) summit-ul Uniunii Europene privind incluziunea rromilor.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Din pacate, schimbarile de la precedentul summit pana astazi nu sunt deloc spectaculoase. Dimpotriva, dorinta cea mare era sa existe la nivelul Uniunii Europene o strategie privind incluziunea rromilor. Ea nu s-a produs. Ar fi nedrept sa spunem insa ca intre timp Uniunea Europeana nu a facut cativa pasi in aceasta directie a incluziunii sociale, in sensul in care s-au cheltuit sume mari de bani, mai ales pentru proiecte-pilot, dar toate aceste proiecte-pilot nu compun in final un puzzle care sa aiba un sens si care sa aiba o durata de timp previzibila, cu obiective foarte clare si cu momente in care sa putem evalua progresele facute", a declarat Weber.

Parlamentarul european a afirmat ca situatia a cunoscut anumite imbunatatiri in Romania, dar progresele inregistrate sunt insuficiente: "N-as putea spune ca in Romania lucrurile s-au schimbat atat de mult in bine incat sa putem spune ca am progresat foarte mult. Cred ca s-au produs si la noi lucruri pozitive, au fost progrese in unele domenii, insa destul de izolate, pentru ca dincolo de discriminare, aici vorbim foarte mult si de accesul rromilor la o educatie de calitate. Sa nu uitam ca si in Romania, dar si in alte tari europene ei sunt trimisi in continuare in scoli speciale, pur si simplu pentru ca un invatator sau altul nu vor sa depuna efortul necesar ca sa poata sa-i integreze la nivelul clasei in care ei invata".

"Vorbim inclusiv de accesul la o locuire, care trebuie sa fie o locuire decenta, de accesul la serviciile de sanatate, pentru ca abia dupa aceea putem vorbi de un acces egal pe piata muncii. Fara ca toate aceste conditii sa fie indeplinite, e greu sa-i vezi pe piata muncii", a precizat euro-parlamentarul.

Renate Weber a spus ca tarile care pun Romania la zid pentru problemele rromilor au ele insele mari dificultati in a-i integra: "Si la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene, rromii se confrunta cu probleme similare celor din Romania, ba in unele locuri cu atitudine vadit ostila, mult mai vadit ostila decat la noi. Vreau sa spun ca-i si foarte multa ipocrizie in celelalte state. Pentru ca de fapt, statele care arata tot timpul cu degetul catre Romania sunt state care ele insele n-au miscat nici un degetel pentru incluziunea rromilor care se afla pe teritoriile lor. Adica e foarte usor sa spui tot timpul "ia-ti rromii inapoi acasa". Da, dar nu asta este pana la urma solutia. Romanii, indiferent de etnie sunt cetateni ai Uniunii Europene. Solutia este sa gasesti formele prin care poti sa asiguri accesul la educatie, la locuire, la servicii de sanatate, un trai decent, prin accesul pe piata muncii, care sa ofere posibilitatea unui castig egal si decent".