Liderii Greciei stau cu sufletul la gura dupa ce tentativa de a strange banii pentru datoria pe termen scurt s-ar putea sa fie mult prea costisitoare in final. Statul elen ar putea fi obligat sa isi acopere datoria imprumutand bani la cel mai ridicat cost din 2001. Randamentele obligatiunilor emise pe 10 ani au urcat astazi la 7,17%, pe fondul zvonurilor potrivit carora Grecia ar putea refuza conditiile drastice impuse de FMI. Grecia are o mare problema. Trebuie sa faca rost intr-o luna de 10 miliarde de euro. Iar pentru asta e dispusa sa faca aproape orice.

  • Grecii vand zilnic cate ceva. Dar in fiecare zi li se cer randamente in crestere

Grecii au o datorie de circa 330 miliarde de euro, din care pe termen scurt, adica in acest an, de 54 de miliarde de euro. 20 de miliarde trebuie platite in mai. Asa ca autoritatile de la Atena au lansat deja doua imprumuturi pe 25 ianuarie si 4 martie cu scadentele la cinci si respectiv zece ani. Prima emisiune a permis strangerea a opt miliarde de euro la o dobanda de 6,20 la suta, iar cea de a doua a strans cinci miliarde de euro la o dobanda de 6,38 la suta. Numai ca dobanzile cresc de la o zi la alta, pentru ca nimeni nu e dispus sa isi riste banii.

Analistii spun ca asemenea randamente echivaleaza cu declararea falimentului economiei grecesti. Diferentialul de dobanda fata de obligatiunile nemtesti (care servesc drept referinta pe aceasta piata) au depasit pragul de 400 bp, ceea ce reprezinta un alt record nedorit in piata. Asta inseamna ca Grecia trebuie sa le propuna investitorilor o dobanda cu puncte procentuale mai mare decat Germania, ca sa stranga aceiasi bani.

  • Bursa a scazut astazi cu aproape 3%

Premierul elen, George Papandreu, a solicitat azi membrilor Cabinetului sa accelereze ritmul reformelor pentru ca statul sa isi recastige credibilitatea pe pietele financiare. "Avem in fata noastra un drum foarte dificil. Am castigat deja in credibilitate, dar pietele ne judeca prin prisma acestor masuri pe care le luam”, a explicat Papandreu.

Situatia este foarte critica si zvonurile cantaresc considerabil asupra randamentului obligatiunilor elene, spun si analistii de la BNP Paribas din Londra.

Indicele general al Bursei ateniene, ASE General a scazut astazi cu aproape 3% din cauza situatiei delicate din tara, pana la 1.987,58 puncte. La 1 ianuarie, ASE era la nivelul de 2.189 p, atingand un minim de 1.806 p in 8 februarie.

Randamentele cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul elen au crescut puternic de la inceputul anului din cauza cresterii probabilitatii unui scenariu de criza ca urmare a deficitului bugetar si datoriei publice uriase.

  • Solutia? Parasirea Euroland!, explica Sima

Solutiile? Cristian Sima de la WBS Holding spune ca o iesire din Euroland si re-adoptarea drahmei ar putea fi o cale de iesire. "Adopta drahma si isi achita datoriile la un curs pe care il pot manipula. Daca raman in Euroland, nimeni nu o sa ii ajute pentru ca nimeni nu o sa vrea sa isi bage banii in obligatiunile elene". Un asemenea scenariu este plauzibil, desi greu de crezut. BCE nu ar lasa Uniunea Monetara sa se destrame, asta insemnand practic moartea UE. Dar niciodata nu se stie...