Ambasada SUA la Bucuresti recomanda romanilor care nu au primit viza de intrare sa nu incerce obtinerea acesteia a doua oara decat daca "situatia lor a inregistrat schimbari considerabile si pozitive". Declaratia a fost facuta de ambasadorul american Mark Gitenstein, cu ocazia lansarii campaniei de informare privind obtinerea vizei temporare pentru SUA.

"Una dintre cele mai delicate intrebari pe aceasta tema este urmatoarea: solicitantul respins ar trebui sa solicite din nou viza? Conform legii americane a imigrarii, persoanele refuzate pot solicita din nou viza de cate ori doresc, dar noi le sfatuim ferm sa nu faca acest lucru. Stim insa ca situatia unei persoane se poate schimba. Incurajam persoanele sa solicite din nou viza doar daca si atunci cand situatia lor a inregistrat schimbari considerabile si pozitive", a precizat Gitenstein, potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei.

In 2009, 26.000 de romani au primit vize temporare pentru SUA, respectiv circa 75% dintre solicitanti. "Este un procent bun, dar este adevarat ca nu toti cei care solicita o viza temporara indeplinesc criteriile necesare acordarii vizei", afirma ambasadorul.

Noile proceduri de obtinere a vizei sunt disponibile pe pagina Ambasadei SUA.

Noul formular electronic de solicitare a vizei concentreaza toate formularele folosite anterior intr-unul singur, explica ambasadorul, care adauga ca, dupa completare, formularul este trimis direct ambasadei spre procesare.

Solicitantii de viza vor plati taxele necesare la orice sucursala a Bancii Transilvania si isi vor face programarea pentru interviu in avans.