Grupul suedez Saab isi anuleaza participarea cu avioane multirol Gripen la expozitia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) din aceasta luna si isi amana planurile de a sponsoriza participarea unor forte aeriene din NATO cu astfel de avioane la spectacolele aeriene din Romania. Decizia a fost luata dupa ce compania a luat nota de "recomandarea CSAT catre Parlament de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi", informeaza Mediafax.

"Grupul suedez Saab isi anuleaza participarea cu avioane multirol Gripen la expozitia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta, dupa ce a luat nota de recomandarea facuta de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) catre Parlament, de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT catre Parlament de a dezbate si adopta o decizie bazata numai pe o singura oferta (cea de avioane F-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesare achizitionarii de avioane de lupta noi».

Compania suedeza spera ca Romania va lua totusi in considerare toate ofertele primite si isi va alege noul avion multirol printr-un proces concurential si transparent, in care contribuabilii sa fie siguri ca oferta aleasa este cea mai buna posibila", se arata intr-un comunicat.

"Saab planuia sa sponsorizeze participarea a doua avioane Gripen Jas 39 moderne, apartinand Fortelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revazute de catre publicul roman, la patru ani de cand prezenta si evolutia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanta. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expozitiile aeriene din Romania, daca tara noastra va decide sa cumpere avioane multirol printr-un proces concurential, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenta in Achizitiile Militare si Offset", se mai arata in comunicat.

CSAT a aprobat, luna trecuta, propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, documentul urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si decizie.