Silviu Ionescu, fostul insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei in Singapore, sustine ca accidentul mortal de a carui producere este acuzat de autoritatile din tara asiatica ar reprezenta "o inscenare". Ionescu a declarat sambata, la Antena 3, ca toate acuzatiile care i se aduc ar veni dupa ce el a alcatuit mai multe rapoarte care evidentiau "coruptia din Singapore".

Ministerul Afacerilor Externe din Singapore a anuntat joi ca l-a convocat saptamana viitoare pe ambasadorul Romaniei in aceasta tara, Aurelian Neagu, pentru a discuta despre acuzatiile formulate la adresa lui Silviu Ionescu.

Ancheta justitiei din Singapore a stabilit ca fostul diplomat roman a fost cel care a condus masina ambasadei Romaniei, in momentul in care a avut loc accidentul mortal de pe 15 decembrie anul trecut. Justitia din Singapore a pregatit 13 capete de acuzare impotriva fostului insarcinat cu afaceri al Romaniei in aceasta tara.

  • 13 capete de acuzare impotriva lui Silviu Ionescu

Autovehiculul condus de Silviu Ionescu, un Audi negru, apartinand Ambasadei Romaniei la Singapore, a fost implicat in doua accidente, in noaptea de 15 decembrie. Trei persoane au fost ranite, iar una dintre victime - Tong Kok Wai, in varsta de 30 de ani - a murit 10 zile mai tarziu.

Cantareata coreeana de opera Jeong Ae Ree, cu care Silviu Ionescu si-a petrecut o parte din seara in care a avut loc accidentul, a declarat in fata anchetatorilor ca fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei a consumat alcool inainte sa circule cu masina.

Diplomatul a fost pus oficial sub urmarire penala pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si fals in declaratii pe 3 februarie, cand procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica l-au audiat si i-au adus la cunostinta acuzatiile. Silviu Ionescu a fost suspendat de MAE pe perioada anchetei. Procedura penala intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta.

Aurelian Neagu, ambasadorul Romaniei in Singapore, a declarat, saptamana aceasta, ca este putin probabil ca Silviu Ionescu sa fie judecat in tara asiatica, atata timp cat tara noastra nu a incheiat un acord de extradare cu aceasta, iar el beneficiaza inca de imunitate diplomatica.