Parlamentul va fi cel care decide daca Armata Romana va cumpara avioanele F16, a declarat marti, la Brasov, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

"Achizitionarea acestor avioane a fost recomandata de specialistii din cadrul Fortelor Aeriene, cei care vor utiliza aceste avioane. Eu am incredere in recomandarea lor, dar decizia finala va fi luata de catre Parlament. Este vorba despre o decizie strategica pe care o va lua poporul roman prin intermediul Parlamentului", a declarat ministrul Apararii Nationale, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat ca a supus discutiei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii propunerea de achizitionare a avioanelor F16, iar propunerea va ajunge pe masa Comisiilor de aparare din cele doua Camere ale Parlamentului care vor decide asupra acestei probleme, dupa care vor inainta propunerea plenului Senatului si Camerei Deputatilor.

Potrivit lui Oprea, un argument pentru achizitionarea acestor avioane se refera in special la faptul ca in zona Marii Negre toate armatele tarilor membre NATO folosesc acest tip de avion si peste 25 de armate au in dotare avioane F16 care au fost testate cu succes in lupte.

CSAT a aprobat, saptamana trecuta, propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, documentul urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si decizie.