Raportul preliminar in cazul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Florin Costiniu si Cristian Jipa, pusi sub invinuire in dosarul Voicu, este finalizat si va fi trimis comisiei de disciplina, a declarat presedintele CSM, Florica Bejinaru la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga. Peste 300 de judecatori solicita CSM, printr-o petitie publica, sa adopte o pozitie clara privind posibilitatea de a intra in sedinta de judecata a magistratilor urmariti penal si cer suspendarea procedurii de numire la Inalta Curte de Casatie, considerata netransparenta si arbitrara.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Lavinia Lefterache, judecator la Curtea de Apel Bucuresti: Macar la sfarsit de mandat, CSM trebuie sa aiba o pozitie clara referitoare la procedura de urmat in situatia in care exista o abatere de la codurile profesionale. O situatie clara, pe care nu am regasit-o in solutiile Consiliului atunci cand, de exemplu, au fost pusi sub semnul intrebarii doi dintre membrii consiliului care au fost aparent acuzati de fraudarea unui concurs de promovare in functii. Spun aparent, pentru ca in cadrul CSM nu a existat o ancheta disciplinara sau deontologica cu privire la persoanele in cauza.
  • Francisca Vasile, judecator la Curtea de Apel Bucuresti: Este importanta nu neaparat suspendarea promovarilor la ICCJ, ci este importanta crearea unui mecanism, a unui procedeu clar, transparent, care sa permita o verificare si un control al acestor promovari. Pana in prezent, acest lucru nu s-a facut, exista anterioare si constante luari de pozitii pentru modificarea acestei proceduri, care cel putin pana acum au fost din nou trecute sub tacere de catre CSM.

  • Florica Bejinaru, presedintele CSM: Cu privire la promovarile la sectiile de contencios si civila ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie ordinea de zi fusese stabilita si in acel moment nu aveam un temei legal pentru a dispune suspendarea acestor proceduri care erau deja anuntate public.
  • Pana pe 8 aprilie nu este nici o procedura prevazuta pentru a se discuta promovarea la Inalta Curte iar luni vom avea punctul de vedere al plenului inclusiv pe acest aspect, inclusiv posibilitatea amanarii sau suspendarii, in sensul celor solicitate de colegii nostri judecatori din tara.
  • Astazi, raportul preliminar in cazul judecatorilor Jipa si Costiniu este finalizat si va fi transmis comisiei de disciplina care are competenta de a sesiza sau nu sectia de judecatori ca instanta de disciplina sau ca instanta de constatare a unei abateri deontologice. In acest moment nu stiu care sunt concluziile, pentru ca era in curs de finalizare. Asteptam sa vedem in termenul maxim de zece zile, sa vedem decizia comisiei de disciplina.

  • Lavinia Lefterache: Indiferent de prelungire si de depasirea duratei cercetarii, eu nu pot decat sa salut ca se finalizeaza raportul. Ceea ce sper insa este ca acest raport sa nu-i vizeze pe judecatorii fata de care s-a inceput urmarirea penala, eu ma asteptam ca cercetarea pe care o face Consiliul sa-i vizeze pe ceilalti judecatori si procurori, fata de care nu s-a inceput urmarirea penala. Pentru ca acestia sunt cei care au solicitat favoruri in dosar.
  • Florica Bejinaru: In conditiile in care, din aceste verificari prealabile va rezulta ca si alti judecatori, procurori, magistrati au fost implicati in aceste negocieri, sau nu stiu cum sa le denumesc, ei vor face obiectul verificarilor, va asigur de acest lucru. (...) Autosesizarea si verificarile au pornit pe cei doi magistrati cu privire la care s-a inceput urmarirea penala, cu recomandarea catre inspectia judiciara sa verifice starea de fapt in ansamblul ei si sa ne comunice rezultatul.
  • Lavinia Lefterache: Deocamdata, cu acest protest am obtinut un raspuns privind cercetarea disciplinara, un prim raspuns, un prim rezultat. Ceea ce asteptam cu acest protest este o clarificare a regulilor privind exercitarea profesiei atunci cand exista o urmarire penala.