Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a intermediat in 2006 o intalnire intre vicepresedintele PSD Dolj, Maria Schutz, pe atunci cercetata penal, si senatorul PSD, Catalin Voicu, pe numele caruia procurorii DNA au trimis vineri o cerere de arestare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit unor surse de la Curtea Suprema, informatia rezulta chiar din cererea de arestare trimisa la ICCJ in cazul Voicu, fiind vorba de interceptari mai vechi din dosarul Mariei Schutz. Mircea Geoana si Maria Schutz n-au putut fi contactati pana la ora publicarii acestei stiri pentru a-si prezenta punctul de vedere.

  • Update Mircea Geoana: Nu am intermediat niciodata o chestiune care sa fie nelegala.

Potrivit cererii de arestare trimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 2006 ar fi avut loc un schimb de SMS-uri intre liderul PSD de atunci, Mircea Geoana, si vicepresedinta PSD Dolj, Maria Schutz. Aceasta se plangea ca e cercetata penal alaturi de alti pesedisti iar Geoana ii raspundea, chemand-o la Bucuresti. Ulterior, intre cei doi are loc si o discutie telefonica, in care Mircea Geoana ii spune sa vorbeasca cu senatorul Catalin Voicu, ii da numarul de telefon sugerand ca senatorul PSD ii va rezolva problema. Informatiile rezulta din stenograma unor inregistrari atasate dosarului Schutz, trimisa in judecata in decembrie 2007 sub acuzatia de inselaciune de serviciul teritorial al DNA din Oradea.

Mircea Geoana a declarat astazi 29 martie ca nu a intervenit in nici un fel pentru Maria Schutz. "Haide, domnule. Nu am intermediat niciodata o chestiune care sa fie nelegala. Invoca niste minciuni ca de fiecare data, nu niste sms-uri. Nu stiu de unde au plecat astfel de informatii", a declarat Mircea Geoana citat de Agerpres.

Maria Schutz a declarat vineri 23 martie ca nu a discutat niciodata cu Catalin Voicu. "Nu il cunosc personal pe Catalin Voicu si nu am nicio legatura directa sau indirecta cu acest caz. L-am vazut la Congresul si la Conferinta partidului, dar nu am comunicat niciodata cu dansul", a precizat Maria Schutz.

Ce spune Catalin Voicu, potrivit stenogramelor din 2009:

  • Voicu Catalin: Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...) Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu...

Cine este Maria Schutz. Romania Libera a identificat cine este “Suta aia cu serele, cu tot...” Este vorba de Maria (Lili) Schutz, consilier judetean PSD, presedintele organizatiei femeilor din PSD Dolj si vicepresedintele PSD Dolj. Schutz are un dosar penal la Tribunalul Bihor, suspendat pe 9 aprilie 2008. Motivul suspendarii judecarii era trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru solutionarea unei exceptii. Potrivit Romaniei Libere, in acest dosar s-a reusit o performanta egalata poate doar de cauzele penale ale lui Adrian Nastase de la Inalta Curte de Casatie si Justitie: in aproape doi ani si jumatate nu s-a reusit inceperea judecarii dosarului penal. Amanarile s-au facut fie pentru „lipsa procedura", fie pentru lipsa de aparare, iar la unul dintre termenele de judecata s-a invocat „lipsa procuror". Vezi intreg articolul aici.

Acuzata de inselaciune. Pe data de 18 decembrie 2007, Serviciul Teritorial Anticoruptie Oradea a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Maria Schutz, manager al mai multor societati comerciale, a lui Corneliu Popa, fost director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), a lui Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS, si a lui Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA, pentru savarsirea a trei infractiuni de inselaciune prin care s-a creat un prejudiciu de peste 5 milioane euro in dauna statului. Vezi comunicatul oficial al DNA aici.

Geoana il prezinta pe Voicu. Si Evenimentul Zilei a scris recent ca Mircea Geoana l-a prezentat pe Catalin Voicu, in 2006, pesedistilor drept omul care le-ar putea rezolva problemele in justitie. ”In 2006, Mircea Geoana i-a prezentat liderilor PSD pe generalul Mitica Iliescu si executantul sau, Catalin Voicu, drept oamenii la care pot apela si pe care ii pot consulta in chestiuni juridice. „Misiunea” lui Catalin Voicu in PSD era cunoscuta la varful partidului. Potrivit unor surse din PSD, in 2006, Mircea Geoana le prezentase „reteaua”, ce poate, ce face si cu ce poate ajuta aceasta. Catalin Voicu fusese infatisat drept un executant direct al generalului Dumitru Iliescu, fost sef al Serviciului de Protectie si Paza.” Evenimentul Zilei, 22 martie 2009, detalii aici.

Cine va judeca arestarea lui Voicu. Senatul a avizat saptamana trecuta ridicarea imunitatii senatorului PSD iar procurorii DNA au trimis vineri, cererea de arestare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, in dosar fiind cercetati si doi judecatori de la Inalta Curte, Cristian Jipa si Florin Costiniu. Cererea de arestare va fi judecata marti, 30 martie de judecatoarea Despina Mihai, caracterizata mult prea indulgenta. Potrivit ziarului Adevarul, cariera Despinei Mihai, fost procuror, a fost presarata cu solutii de neincepere a urmaririi penale. Detaii aici In perioada februarie 2002 - martie 2004 a fost adjunct al procurorului general al Romaniei, fiind promovata de Joita Tanase si mentinuta in functie de Ilie Botos - fosti procurori generali in timpul guvernarii PSD. Din martie 2004, Despina Mihai este judecator al instantei supreme.