In privinta somajului, Romania se afla cu circa doua procente sub media Uniunii Europene, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, apreciind ca, din acest punct de vedere, "ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sa revenim la ce avem de facut", informeaza Mediafax.

"As mai spune un lucru, fara sa fie propagandistic: constat ca, din punct de vedere al somajului, chiar daca avem o cifra mare, peste 8% - am inteles de la statistica -, suntem cu circa doua procente sub media Uniunii Europene. Si poate ca, din acest punct de vedere, ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate tarile trec prin momente dificile", a mentionat Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul lucrarilor Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

Seful statului a afirmat totodata ca Europa este continentul cu cea mai slaba crestere economica si ca Romania este dependenta de relansarea economica a marilor piete ale UE.

"As mai spune un lucru caruia, iar, v-as ruga sa nu ii dati niciun fel de conotatii: Europa este continentul cu cea mai slaba crestere economica, deci se relanseaza cel mai greu. Aproape ca nu porneste. Sa speram ca acest lucru se va intampla in perioada urmatoare si, asa cum spuneam de multe ori, Romania este dependenta de relansarea economica a marilor piete ale Uniunii Europene fie ca vorbim de Germania, de Franta, de Marea Britanie, de Italia, de Spania. Nu sunt pesimist, insa", a continuat el.

Referitor la concluziile reuniunii de la Bruxelles, seful statului a mentionat ca nu a fost adoptat, printre altele, obiectivul pe tinta de saracie, pe motiv ca s-a constatat ca saracia este definita diferit.