Ioana Maria Vlas este unul dintre castigatorii Concursului National de Creatie Literara al persoanelor private de libertate, intitulat „Poezie de puscarie”. "Mama FNI" va fi premiata pentru creatia sa pe 29 martie 2010, la Penitenciarul Rahova, informeaza Administratia Nationala a Penitenciarelor, care precizeaza ca, la Festivitatea de premiere, Ioana Maria Vlas va fi prezenta "alaturi de cativa dintre colegii ei".

Concursul a avut drept scop incurajarea afirmarii persoanelor private de libertate in domeniul creatiei literare si participarea acestora la activitati valorizatoare, care sa contribuie la imbunatatirea imaginii de sine, la cresterea increderii in propria persoana, dar si promovarea unei imagini obiective a sistemului penitenciar, ca serviciu in slujba comunitatii, se arata in comunicat.

Creatiile literare care au intrat in concurs au fost evaluate de catre un juriu de specialitate, alcatuit din Dan Mircea Cipariu, Cornelia Maria Savu si Pompiliu Onofrei, care a desemnat 12 castigatori, din cele 186 persoane private de libertate participante la concurs.

Evenimentul se deruleaza in parteneriat cu Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia ”Euro Culturart”, Societatea Romana de Radiodifuziune si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale”.