Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, joi, ca a sesizat ''un interes deosebit si o anumita frustrare'' din partea ambasadorilor statelor UE cu care s-a intalnit, privind decizia CSAT de a achizitiona avioane de lupta americane F16 la mana a doua.

Potrivit Agerpres, Geoana a aratat ca, in momentul in care va fi sesizat oficial cu aceasta hotarare, va solicita invitarea tuturor companiilor americane si europene sa-si prezinte oferta in interiorul dezbaterilor din Parlament, pentru ca senatorii si deputatii sa se poata pronunta in cunostinta de cauza, 'evaluand toate aspectele comerciale, strategice sau de transfer de tehnologie".

"Sunt convins ca Parlamentul Romaniei, atunci cand vom fi chemati sa ne pronuntam cu privire la aceasta decizie, necesara, dar si costisitoare, vom putea sa ascultam argumentele tuturor companiilor americane si europene care au prezentat oferte pentru achizitie de avioane de vanatoare multirol pentru armata romana", a spus Mircea Geoana.

El a subliniat ca Romania este singurul stat european care nu a aderat la Codul de conduita pentru achizitii militare si off-set. "Daca Guvernul nu va reactiona in acest sens, este in intentia noastra initierea unei propuneri legislative, care sa permita Romaniei sa intre in aceasta normalitate din punct de vedere al transparentei si predictibilitatii achizitiilor publice", a spus presedintele Senatului.