Avioanele second-hand de tip F-16 care vor intra in dotarea flotei aeriene militare a Romaniei vor presupune costuri cuprinse intre 900 de milioane si 1,2 miliarde de dolari, potrivit discutiilor purtate intre reprezentantii MApN si SUA, au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.

Potrivit surselor citate, avioanele propriu-zise sunt oferite gratuit, insa Romaniei ii revine sarcina de a plati in jur de 900 de milioane de dolari pentru antrenarea pilotilor, mentenanta si upgradare, precum si pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare. O parte importanta a acestei sume, respectiv peste 400 de milioane de dolari vor fi alocati pentru pregatirea pilotilor romani.

Sursele citate au precizat ca partea romana intentioneaza sa trimita in Statele Unite, la pregatire, un numar de 48 de piloti. Acestia vor participa la programul de pregatire profesionala care va dura mai mult de un an, in aceasta perioada ei urmand sa se antreneze direct alaturi de omologii americani.

Pe de alta parte, Romania va mai trebui sa plateasca si pentru achizitionarea armamentului care va fi instalat pe avioane, suma totala finala pentru achizitionarea de avioane F-16 putand ajunge astfel la 1,1 - 1,2 miliarde de dolari, sustin sursele citate, precizand ca acestea sunt sume care au fost discutate in timpul negocierilor bilaterale. Intregul pachet in forma sa finala urmeaza sa se regaseasca intr-un acord care va fi incheiat intre Guvernele roman si american.

Reprezentantii Lockheed Martin in Romania nu au oferit detalii despre aceasta achizitie, precizand ca nu au aceasta competenta din moment ce va fi vorba despre un contract incheiat intre guvernele celor doua tari, firma fiind doar furnizoarea produselor.

Ei au precizat insa ca va fi vorba despre 24 de avioane F-16 de tip C sau D, bloc 25, fara a preciza anul de fabricatie sau numarul orelor de zbor efectuate de aceste avioane.

CSAT a aprobat, marti, propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, documentul urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si decizie. In cadrul sedintei CSAT, ministrul Apararii, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Fortelor Aeriene.

"Avand in vedere ca Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru dezbatere si decizie. Ministrul s-a referit in expunerea sa la implicatiile cauzate de terminarea, in urmatorii ani, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat in dotarea Fortelor Aeriene Romane", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.