Romania va achizitiona 24 de avioane F16 second hand, este decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va fi supusa aprobarii Parlamentului.

"Avand in vedere ca Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 avioane F16 in uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru luare in dezbatere si decizie", potrivit unui comunicat de presa al Administratiei prezidentiale.

Potrivit unor surse, avioanele vor fi primite gratuit, urmand ca partea romana sa suporte cheltuielile de mentenanta.

F-16 este produs de gigantul industriei apararii Lockheed Martin.

"Motoarele trebuie refacute. De obicei trebuie puse motoare noi pentru a le da o viata de 5-6 ani", a afirmat fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, care a adaugat ca s-ar putea sa fie nevoie si de refacerea pistelor de aterizare.

Este posibil ca aceasta decizie "sa fie legata de programul F35", a precizat el, la Realitatea TV.

Ministrul Gabriel Oprea a informat CSAT cu privire la starea de operativitate a echipamentelor din dotarea Ministerului Apararii Nationale si situatia stocurilor de munitii.

Documentul s-a referit inclusiv la necesarul de munitii pentru anii urmatori, precum si la nevoia de recuperare a intarzierilor in ceea ce priveste calendarul de delaborare a stocurilor de munitie scoasa din uz.

De asemenea, in cadrul sedintei a fost aprobat Raportul de activitate al CSAT pe anul 2009, urmand ca acesta sa fie trimis Parlamentului Romaniei.