Glodenii Gandului, satul unde gasesti curent electric doar la strada principala. E satul unde oamenii muncesc cu ziua pentru a putea pune ceva pe masa, seara, propriilor copii. Aflat la 50 de kilometri departare de Iasi, Glodenii Gandului e satul in care aproximativ trei sferturi din cele 1200 de familii au rude plecate in strainatate. Aici, in ultima casa din sat traieste Daniel Anton, un baiat de 11 ani care si-a riscat viata pentru o salva din incendiu o fetita de noua luni. A avut mai mult curaj decit intregul sat la un loc.

"Mi se mai spune Danila"

Un baietel subtirel, cu parul dat intr-o parte si cu ochii albastri, imbracat saracacios, a iesit in fata porti. Luni a salvat viata unei fetite, de doar noua luni, dintr-un incendiu. A povestit fara emotii ce s-a intamplat.

Spune ca nu i-a fost frica in momentul in care a vazut cum arde casa. Mergind pe ulita batucita a satului spre casa care a ars, spune calm ca "daca nu o salvam eu, fata cea mica ardea acolo. Se facea scrum, am vazut eu intr-un film cum se intampla”.

Descarca fisierul audio in format MP3

Daniel povesteste ca nu a fost niciodata la Iasi si ca isi doreste sa mearga si vada cum arata orasul, dar ca nu are bani. Temele si le face la lumina lumanarilor. Chiar cand am ajuns la el, se pregatea sa isi faca ghizodanul pentru scoala. Un rucsac mai mare decat el in care erau ordonate cartile si caietele pentru inca o zi de scoala.

Casa lui Daniel
Casa lui Daniel
Foto: HotNews.ro

Ii place limba romana. Ba, mai mult, spune razand ca la scoala i se mai spune “Danila”, de la “Danila Prepeleac”.

Dar la intrebarea daca stie povestea, cu capul plecat si rusinat raspunde sincer ca nu.

“Cand voi fi mare, vreau sa ma fac salvator”

Mama lui Daniel e mandra de baiat si recunoaste ca nu s-ar fi asteptat ca el sa faca acest gest.

Descarca fisierul audio in format MP3

Si unchiul lui Daniel e mandru de nepotul lui si spune ca a fost noroc mare ca s-a aflat in acel moment, in drumul sau spre scoala, in dreptul casei, pentru ca alfel s-ar fi intamplat o tragedie. Un alt vecin, Viorel Corciu, spune ca nu l-a vazut pe baiat cand a intrat dupa fetita, pentru ca el, impreuna cu satenii incercau sa stinga focul, pentru a nu se extinde si la casele din apropiere.

Cand va fi mare Daniel vrea sa se faca salvator. In drumul sau spre scoala din sat, prietenii lui ii striga “Ce faci, salvatorule?”. Casa lui Daniel e ultima din sat. Situata pe strada Abatorului, intre doua dealuri, casa e una mica si neterminata, dar care adaposteste 10 suflete: parintii, cei patru baieti si patru fete, cu varste cuprinse intre 1 an si 13 ani. Tatal lui Daniel si fratele mai mare lucreaza cu ziua pentru a-si intretine familia. Mama lor recunoaste insa ca principala sursa de venit sunt alocatiile copiilor.

Glodenii Gandului este un sat din Iasi, iar numele localitatii vine de la numele boierului Gandu, stapanul de odinioara al satului.

UPDATE: Multumim tuturor cititorilor care s-au oferit sa-l ajute pe Daniel. Am luat legatura cu familia sa si, in acest moment, cel mai bun ajutor ar fi conectarea la reteaua de curent electric. Vom reveni cu amanunte despre modul in care ne putem implica cu totii