Eforturile armatei americane de a-si multiplica siturile destinate amplasarii elementelor scutului american antiracheta constituie un pericol mai mare decat amplasarea rachetelor Patriot in Polonia, estimeaza seful statului major al Armatei Ruse, generalul Nikolai Makarov, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia gazeta, preluat de RIA Novosti.

"Alianta Atlantica avanseaza rapid inspre Est. Tarile Baltice si Polonia cer deschis si fara a furniza explicatii amplasarea de contingente NATO pe teritoriul lor. Intelegem destul de greu aceste duble standarde", a declarat generalul rus.

"In ceea ce priveste bateria de rachete Patriot din Polonia, ea nu reprezinta o amenintare pentru Rusia. Suntem mai preocupati de faptul ca Statele Unite isi multiplica eforturile in vederea crearii in Europa a unor locatii pentru sisteme de aparare antiracheta. Aceste rachete Patriot sunt ultima veriga in apararea antiracheta americana. Si atunci, pentru ce sunt ele amplasate? Este clar ca nu pentru contracararea unui atac cu rachete nord-coreene, Phenianul nu poseda suficient potential pentru a ameninta Polonia si Tarile Baltice. Astfel, i-am pus aceeasi intrebare statului general major polonez. Niciun raspuns, pentru moment", a precizat generalul Makarov.

In ceea ce priveste evolutiile armatei si modul in care se vor derula conflictele in viitor, oficialul rus crede ca razboiul modern va exclude contactul direct intre oameni.

"Inainte, razboaiele angajau milioane de oameni, organizati in fronturi. Experienta conflictelor din ultimii zece ani a demonstrat ca un razboi de o asemenea anvergura e posibil, dar putin probabil. Partile adverse vor incerca sa loveasca locatiile strategice vitale si sa conduca razboiul fara contact uman", a explicat el.

Potrivit acestuia, rolul echipamentelor de razboi este in curs de modificare. Tancurile, carora Rusia le-a acordat o atentie speciala, vor cadea in plan secund.

Ele vor fi inlocuite de armete dotate cu o importanta componenta informatica si cu inteligenta artificiala. "Rolul esential il vor juca armele de foarte mare precizie si alte mijloace utilizate intr-un spatiu informational unificat", a precizat Makarov.