Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste rata de persoane donatoare de organe la un million de persoane, cu doar un singur om la un milion, in medie, care doneaza organe in fiecare an. Teoretic, in jur de 22 de romani din intreaga populatie a tarii sunt donatori de organe in fiecare an, fie in urma accidentelor mortale, fie in cazul donatiilor facute in cadrul familiilor sau rudelor. Datele sunt comunicate de Comisia Europeana.

Spania conduce in topul clasamentului european, cu o rata de 34 de donatori la un milion de persoane. Media europeana este de 19 donatori la un milion. Potrivit oficialilor UE, rata de donare variaza atat de mult din cauza diferentelor de organizare a acestor servicii in tarile UE. Spania este lider european in materie de infrastructura si are puse in aplicare de ani buni sisteme prin care pacientii care au nevoie de transplant de organe sunt in stransa legatura cu medici specializati, acestia fiind la randul lor in stransa legatura cu spitalele care pot oferi organe disponibile. Comisia Europeana a recomandat de curand guvernelor UE sa se inspire din modelul spaniol.

Germania are o rata de 16/un milion, sub media europeana, Franta are 22/un milion, Irlanda 20/un milion, Austria 21/un milion, iar Grecia 6/un milion. In prezent se aproximeaza ca 12 oameni mor zilnic pe teritoriul UE din cauza lipsei de organe disponibile pentru transplanturi de stricta necesitate.

Luna viitoare, Parlamentul European de la Strasbourg va adopta in cadru legislativ o directiva recenta a UE prin care se urmareste impulsionarea activitatii de donare de organe, combaterea traficului ilegal de organe dar si o mai stransa colaborare in acest domeniu intre guvernele tarilor membre UE.